
donderdag 16 december 2010
local hero

woensdag 15 september 2010
Gevulde koeken
Gisterenavond (commissie welzijn) was de vuurdoop van de nieuwe regeling. Nog niet een echte test, want er stond nauwelijks iets belangrijks op de agenda. Daarnaast werd de meeste tijd gespendeerd aan zaken die niet op de agenda stonden. Allereerst werden wat data doorgenomen van werkbezoeken en tevens aangestipt of en wanneer de deelnemers gevoederd zouden worden. Aangekomen bij de agenda werd er een interessante discussie gevoerd die ik u (in samenvatting) niet wil onthouden:
M : Onze fractie wil graag agendapunt 7 van de agenda afgevoerd zien.
V: Waarom wilt u dat?
M: De griffie heeft een advies geschreven waarin afgevraagd wordt waarom het punt eigenlijk op deze agenda staat, waarom moet de gemeenteraad hierover beslissen?. Er is nog geen antwoord van de ambtelijke organisatie ontvangen op deze vraag. Vandaar dat we het punt van de agenda afgevoerd willen zien.
V: Ik wil voorstellen dat we het agendapunt wel behandelen en dat er dan gelegenheid is tot de raadsvergadering om het door de griffie aangestipte punt te onderzoeken. (......) wie wil er over het agendapunt het woord?
J: Er is door mijn fractie gevraagd om het punt niet te behandelen. Ik heb daar geen reacties op gekregen. Wie zwijgt stemt toe, dus het voorstel wordt van de agenda afgehaald.
V: Ik heb een ander voorstel gedaan, en ik zag daar instemmend geknik van commissieleden.
K: Ik heb inderdaad instemmend geknikt.
J: Dan wil ik van de andere fracties horen of zij het agendapunt willen behandelen.
K: Wij willen het agendapunt behandelen.
J: Tja, dat dacht ik al.
GM: waarom wordt er nu niet vooraf overlegd tussen de griffie en de ambtelijke organisatie over dit punt?
Gr: Er is overlegd. Er is 2x aan de gemeentesecretaris gevraagd te reageren en dat is niet gebeurd!
B: Dat is toch wel heel merkwaardig, de ambtelijke organisatie moet daar op aangesproken worden.
W: Nee, niet de ambtelijke organisatie, als gemeenteraad spreken we hier het college op aan!
D: W past zich snel aan in zijn rol als gemeenteraadslid!
V: Wie wil er het woord over dit agendapunt?
J: Onze fractie zal schriftelijk reageren op dit agendapunt.
Ik schat in dat zeker de helft van onze luisteraars (4) inmiddels was afgehaakt en wat nuttigs was gaan doen. Hoe dit soort discussies te voorkomen? Ik denk dat we er verstandig aan doen om voor de vergadering grote schalen gevulde koeken neer te zetten. Behalve dat dit natuurlijk lekker is bij een kopje koffie, heeft het een groot voordeel. In Rijnsburg zeggen we "praten met volle mond is onbeleefd" . Als alle aanwezigen hun mond vol hebben, kan de voorzitter flink gas geven mbt de agenda.
woensdag 25 augustus 2010
Trotse vader
Quick Boys doet niet mee in de topklasse en daar zijn al leuke grappen over gemaakt (De gemeente is verheugd dat ook komend seizoen het recreatieve voetbal gewaarborgd is), maar het is toch een gemis om een dergelijke club niet op het hoogste niveau te zien acteren.
Het jeugdvoetbal is ook weer begonnen. Het begon er mee dat mijn oudste zoon (9) zijn voetbalschoenen kwijt was en dat er vlak voor de eerste training nieuwe schoenen gekocht moesten worden. In de sportzaak viel zijn oog allereerst op goudkleurige voetbalschoenen. Nu behoor ik tot de prinzipenreiters die vinden dat voetbalschoenen gewoon zwart moeten zijn, dus stelde ik dat hij pas goudkleurige schoenen zou krijgen indien hij 10x achterelkaar links/rechts kan hooghouden, vervolgd door de bal stil te leggen in zijn nek. Kapsones moeten wel ergens op gebaseerd zijn. Mijn verwachting is dat mijn zoontje nog wel een aantal jaren met 'normale' schoenen speelt.
De eerste wedstrijd (RBB E9) ging ondanks een geflatteerd verlies (1-2) zeer goed. Leuk team en mijn zoontje speelde met volle inzet. Tot mijn grote verrassing trok hij halverwege de 2e helft vol aan de noodrem door met een sliding van achteren een doorgebroken speler neer te halen. De scheidsrechter floot terecht en de neergehaalde speler moest huilen.Volgens mij speelde hij niet de bal, dus een penalty was terecht geweest (aan rode kaarten doen ze niet op dit niveau). De scheidsrechter gaf een vrije trap die verder niets opleverde.
Mijn zoontje was woest na afloop. De scheidsrechter deed onbegrijpelijke dingen en floot alleen maar omdat de tegenstander ging huilen. "ik vond het terecht dat de scheidsrechter floot, sterker nog, hij had geen vrije trap, maar een penalty moeten geven". "Helemaal niet, de scheidsrechter zei dat het per ongeluk was. Als het per ongeluk was, dan is het geen overtreding en had hij geen vrije trap moeten geven".
Trotse vader : goede overtreding en leuke redenatie.
woensdag 18 augustus 2010
tandeloze tijd deel 2
niet geplaatste brief
Gisteren (dinsdag) stond ook weer in De Volkskrant het nodige over de worsteling die in het CDA leeft over de huidige kabinetsformatie. Op de door de voorstanders gebruikte argumentatie valt het nodige af te dingen.
De voorstanders melden dat zij vertrouwen hebben in de fractie en Maxime Verhagen. waarom zouden de tegenstanders dat niet hebben? Ik ben het niet eens met deze keuze voor kabinetsformatie, maar ik zie niet in waarom dit zou betekenen dat ik geen vertrouwen zou hebben in de frcatie en de heer Verhagen. Integendeel, mijn vertrouwen in deze mensen is groot.
De voorstanders vinden het beter om de uitkomst eerst af te wachten en daar dan op het ingelaste congres over te spreken. Het CDA kent geen congrestraditie zoals bijvoorbeeld de PvdA. Voor wie nooit op een CDA-congres is geweest: gezellig,niet teveel discussie, lachen en klappen. Vele jaren was deze sfeer juist een kracht van het CDA, voor de huidige discussie kan het ook een zwakte zijn. Er moet geen straaljager gekocht worden, maar er moet een zeer principiele discussie gevoerde worden die de gemoederen binnen onze partij stevig bezighoudt. In dit kader is het juist goed en verstandig om die discussie nu reeds te voeren en niet te bewaren tot een partijcongres.
De ondertekenaars van de petitie worden afgedaan als onbeduidend. Collegawethouder Vroom maakt het op bladzijde 5 van de Volkskrant van gisteren wel erg bont: "het zijn frustraties met een verleden. Oud-voorzitters en mensen die vroeger veel te zeggen hadden". De ondertekenaars zijn lid van het CDA, worden alleen leden die (nog) een bestuurlijke functie vervullen serieus genomen? Zijn sommige leden meer gelijk dan andere leden?
Voor het CDA is het m.i. belangrijk dat zij duidelijk kiest voor de verworvenheden waar zij haar bestaansrecht aan ontleent. Een samenwerking in wat voor vorm dan ook, tast dit aan, committeert. De PVV zal niet gratis gedogen, daar zal onvermijdelijk iets tegenover moeten staan. Een regering moet zich niet laten gijzelen door verbale scheten en boeren die ongetwijfeld gelaten gaan worden. In deze tijd hebben we een stevig kabinet nodig, geen kabinet die elke week exegese nodig zal hebben van het gedoogakkoord.
Daan Binnendijk, wethouder gemeente Katwijk
maandag 9 augustus 2010
tandeloze tijd

Mijn gebit en ik hebben een moeizame relatie met elkaar. Daarnaast heb ik een forse angst voor de tandarts, hoewel dit de laatste jaren met dank aan tandarts Gerco een stuk verminderd is.
Er overkomen me ook altijd stomme dingen. Zo was ik vlak voor mijn trouwen met mijn (inmiddels) vrouw in de winkel 'de Porseleinkast' in Katwijk voor de aanschaf van een servies. Nu interesseerde me dit onderwerp toen ook al niet, dus ik sjouw een beetje achter mijn vrouw en de verkoper aan, en mijn oog valt op een Wedgewood-schaaltje gevuld met bonbons. Ik wacht een moment af waarop ik mij onbespied weet en stop 2 bonbons in mijn mond, die ik snel en ongezien wil wegwerken. Inmiddels begrijp ik het wel. De bonbons zijn voor de sier en dus nep,gemaakt van een soort beton. In ieder geval waren ze sterker dan mijn kiezen.
Afgelopen februari verloor ik een stiftand in een wildwaterbaan in een zwembad in Belgie. Een zoektocht in het bruisende water bleef zonder resultaat.
Nu was ik in Bretagne in een lief winkeltje waar ze allerlei lokale producten verkopen. Bretagne kent veel heerlijke streekproducten. Kaas, crepes, cidre, heerlijk bier, en ook heerlijke koekjes. De laatste zijn een soort kletskoppen die in allerlei variaties te koop zijn en die je ook kunt proeven in de winkel. Na enkele soorten te hebben getest , ging ik nu voor de variant met myrtelles. Ik hoorde een fors gekraak en dacht "zo dat is krokant".
Direct na mijn vakantie mijn tandarts gebeld, hij is nu zelf met vakantie en volgende week terug. In ieder geval zal ik het tot die tijd zonder 1 van mijn voortanden moeten doen. Als ik lach, koop je direct een straatkrant van me.
woensdag 19 mei 2010
stukje personeelsblad
Elk jaar zijn er eind april, begin mei weer de nodige gebeurtenissen waar de aanwezigheid van collegeleden vereist is. De avond voor Koninginnedag is er een taptoe in Katwijk in de tuin van het gemeentehuis. Alle gedecoreerden van dit jaar, maar ook de jaren daarvoor, zijn hiervoor ook uitgenodigd.
Mijn vrouw gaat ook altijd mee en net als vorig jaar heb ik ook mijn 2 oudste kinderen (9 en 6 jaar) meegenomen. Mijn vrouw is niet zo dol op plichtplegingen. Ik wrijf dat er meestal extra in door haar tijdens de Taptoe (college staat dan voor de deur) af en toe te vragen: “wuif af en toe naar de burgers, dat stellen ze op prijs”. Mijn kinderen vonden het vorig jaar leuk en wilde dit jaar dan ook graag weer mee. Wat vinden ze dan leuk? Voornamelijk ‘de hapjes’. Als gieren cirkelen ze voortdurend rondom de dames die de hapjes uitserveren. Mijn kinderen vonden het ook dit jaar weer erg leuk.
Dodenherdenking is een heel ander gebeuren. Dit jaar was mijn taak om als loco aanwezig te zijn bij de kranslegging in Katwijk. De organisatie was weer vanouds goed. Bode Matthijs is geknipt voor deze rol.
Op Bevrijdingsdag werd er dit jaar stevig uitgepakt in Katwijk en ook op het gemeentehuis. Ik denk dat de gemeente Katwijk een prachtig visitekaartje heeft afgegeven met deze dag. Onze oranjeverenigingen bewezen weer eens over een grote organisatiekracht te beschikken, maar ook alle betrokken ambtenaren waren die dag in topvorm, bodes, de dames van het secretariaat, Marie-Else, Peter Minnee/FW met de activiteiten in het Ridderbos. Ongetwijfeld heb ik er een paar vergeten te noemen. Wees hier niet boos over, u heeft dan gewoon te weinig indruk op mij gemaakt.
ik kan alleen pap eten
Vanmorgen ben ik naar de tandarts geweest. Ik mag uiteraard weer snel terugkomen voor de nodige te verrichten handelingen. Bij de tandarts kwam het volgende, waargebeurde verhaal in mij op, wat ik u als vaste lezer natuurlijk niet wil onthouden.
Mijn opa Binnendijk (Daan, ik ben naar hem vernoemd) is nu bijna 15 jaar geleden op 88-jarige leeftijd overleden.
Mijn overgrootvader had een verhuisbedrijf en een bodedienst. Mijn opa werd opgeroepen voor de keuring voor militaire dienst. Mijn overgrootvader vond dit zeer vervelend, want hij kon de werkzaamheden van mijn opa in het bedrijf niet missen. Hij beloofde mijn opa een gouden horloge indien hij uit militaire dienst kon blijven.
Mijn opa wilde eigenlijk ook niet in militaire dienst, wilde in het bedrijf blijven werken en .... een goude horloge, die wilde hij natuurlijk wel hebben. Maar, hoe kom ik er onderuit bij de keuring?
Vervolgens kreeg hij een briljant, maar wel enigszins extreem idee. Hij liet al zijn tanden trekken, ging naar de keuring en zei : "ik kan alleen pap eten". Afgekeurd, ruim 70 jaar lang een volledig kunstgebit maar wel een gouden horloge rijker.
maandag 17 mei 2010
Snoepzak
De grappigste ervaring dateert van reeds lang geleden (ik meen 1999). In Rijnsburg werd een voorstel behandeld mbt de jaarlijkse bijdrage van de gemeente aan de Oranjevereniging voor de snoepzakken. de bijdrage was al jaren onveranderd en nu was het voorstel om de bijdrage te verhogen van 1 gulden (per zak) naar 1 gulden en 25 cent.
Een discussie van ruim anderhalf uur volgde. Zit er ook fruit in de zak? Welk soort snoep zit er in de zak? Heeft het college recent in the Scientific American gelezen dat een mars tandgroei bij kinderen significant kan reduceren? Van welk materiaal is de zak gemaakt? Is dit duurzaam? Kan het bedrag ook geindexeerd worden? Kan de tandheelheelkundige invloed gemonitord worden en kan de gemeenteraad hiervan op de hoogte gehouden worden, middels een liefst wekelijkse rapportage?
Ook dit was weer een bewijs van de bestuurlijke stelling: hoe kleiner het bedrag, des te langer de discussie. Dat het omgekeerde ook waar is, lijkt de lezer misschien vreemd, maar toch is het zo.
Ik ben benieuwd.
maandag 10 mei 2010
Fussball
's Middags probeer ik vaak naar een wedstrijd van Rijnsburgse Boys 1, Quick Boys 1 of Katwijk 1 te gaan kijken. Tot mijn spijt moet ik stellen dat ik het afgelopen seizoen (itt tot vorig seizoen) geen wedstrijd heb gezien van Rijnvogels en Valken. Bij de laatste heb ik weleens gedacht dat zij op blote voeten spelen met de schedel van een overwonnen tegenstander. De voorzitter heeft mij echter verzekerd dat dit niet meer het geval is.
Volgend seizoen speelt Rijnsburgse Boys topklasse en hopelijk Katwijk ook. Over Quick Boys zijn veel leuke grappen te maken (ik doe dat ook graag), maar ik hoop dat zich na 1 seizoen weer voegen bij het niveau wat ze aan hun stand verplicht zijn. De ambiance is topklasse, nu het team nog.
Gisteren werd ik even opgeschrikt. Mijn vrouw was aan het zappen, ik hoorde alleen het geluid van de TV en zag niet wie er sprak. Nu zijn er voor en in de oorlog de nodige toespraken in Munchen gehouden, maar dit bleek een toespraak van Louis van Gaal te zijn. Ondanks deze rare fratsen gun ik hem het succes zeker.
dinsdag 13 april 2010
nieuwe ronde, nieuwe kansen
Mijn portefeuille is wel anders dan de afgelopen periode. Vliegveld en Zeejachthaven zijn naar mijn kersverse collega Thijs Udo gegaan, EZ naar Gerard Mostert. Daarvoor in de plaats (naast RO) Toerisme&Recreatie, Accomodatiebeleid, en Jeugd&Jongerenbeleid. In dit soort processen is het altijd geven en nemen. Er zitten voor mij 3 nieuwe onderdelen in, en dat is natuurlijk weer een leuke uitdaging. Ik heb in ieder geval veel zin om aan de slag te gaan met deze portefeuille.
Morgen ook het officiele afscheid van het huidige college. Er volgt op 23 april nog een afscheidsreceptie van Wim(2x) en Hans. We kunnen terugkijken op een leerzame,leuke en collegiale periode.
In Katwijk was er de nodige kritiek op de collegevorming, maar hoe moet het je vergaan als je burger van Leiden bent. Ze begonnen met 6 partijen. Pvda was kennelijk stout en werd de klas uitgestuurd. VVD wilde niet met GroenLinks, en daarom moest de laatste weg. Nu probeert men eerst D66,VVD,CDA,SP te vormen (zeg maar vanille-ijs met currysaus) en anders D66,GL,SP en kleine partijen (want CDA-VVD willen alleen samen).
Mijn tip voor Leiden: PvdA-VVD-CDA-GL , 20 zetels, zeer krap, maar het kan. Ga een flinke borrel met elkaar drinken om het oude zeer weg te drinken, stop met beslissingen weer overnieuw te doen, pak de bestuurlijke taken voortvarend op en wordt weer de sterke centrumgemeente waar deze regio zo'n behoefte aan heeft.
dinsdag 6 april 2010
nummer 49
Dank u wel
De lezers hebben wel geruime tijd moeten wachten op deze aflevering. Gaat het wel goed met u?
Lezers, lezers......zoveel lezers heb ik nou ook weer niet. Zoals ik in de vorige aflevering al aangaf heb ik een beetje last van een blogblock. De verkiezingstijd leverde veel inspiratie op en ik merk dat het lastig is om het op een zelfde tempo vol te houden. Daarnaast merk ik aan mezelf dat sommige reacties mijn creativiteit beinvloeden.
Dat laatste begrijp ik niet, u heeft toch een, laten we zeggen, onafhankelijke geest?
Ja, dat is waar maar laat ik het zo zeggen: ik heb een onafhankelijke geest, maar ik heb ook een functie. Voor een wethouder is het toch lastiger om met humor een ongezouten mening neer te leggen dan voor een columnist in een krant.
Waarom is dat lastiger?
Laat ik een voorbeeld geven: ik heb er op deze weblog natuurlijk geen doekjes om gewonden hoe ik over bepaalde standpunten denk. Dit heb ik trouwens ook gedaan over standpunten van mijn eigen partij. Deze standpunten worden nu nog steeds in de media aangehaald, en daar zal niet iedereen gelukkig mee zijn.
U komt er op terug, u slikt uw kritiek in?
Nee, ik neem niets terug. Ik sta nog steeds achter mijn mening.
Uw naam is genoemd als 'nieuwe' wethouder, is dat niet raar dat u deelneemt aan een nieuw college gezien uw kritiek?
Goede vraag, maar ik denk dat ik dat kan uitleggen. Na de verkiezingen was de nu gekozen combinatie niet mijn eerste gedachte, misschien ook wel niet mijn tweede gedachte. Een partij en een fractie kunnen en mogen hier anders over denken. Ieder zijn rol: de wethouder mag zijn mening geven, maar de politieke lijn wordt bepaald door de fractie en partijbestuur. Aan een bestuurder wordt gevraagd of hij het coalitieprogramma wil uitvoeren, en dat is natuurlijk wat anders als een verkiezingsprogramma van een partij. De partijen hebben goed samengewerkt om tot een goed coalitieprogramma te komen. Ik wil dat programma graag uitvoeren.
Twitteren doet u nog wel graag en veel.
De beperking van maximaal 140 tekens vind ik wel grappig. Ik vind het een leuk medium en het kost relatief zeer weinig tijd.
Ik vind dit een ontzettend serieuze aflevering voor uw doen. U vermeldt geen enkele keer een naam van een politieke partij. Maakt u nou eens tot slot nog een leuke grap waar '1000 euro' in voorkomt?
Er schiet me even niets te binnen
U wordt toch geen saaie bestuurder?
Laten we er samen voor waken dat dat niet gebeurt.
vrijdag 26 maart 2010
blog-block
Ik heb het druk en ik heb een beetje last van een writersblock, of in dit geval een blog-block. Ik zou grappige stukken kunnen schrijven over het (in)formatieproces, maar het is zeer de vraag of dat nu verstandig is. De politieke gemoederen zijn behoorlijk verhit.
Gisterenavond was er in de raadsvergadering tijd ingeruimd om te discussieren over het (in)formatieproces tot nu toe. Zonder iemand te kort te willen doen was m.i. de beste bijdrage de afsluitende opmerkingen van burgemeester Jos. Hij stipte aan dat partijen kennelijk verschillende verwachtingen hadden van het informatieproces en dat partijen er in het vervolg beter aan doen om daar heldere, voor iedereen duidelijke, afspraken over te maken.
Ik zou nog een stap verder willen gaan. Een procedure waarbij alle partijen hun kaarten op tafel moeten leggen, terwijl de grootste partij dat niet hoeft te doen, is niet goed. Bedenk ook dat de partijen de kaarten niet van elkaar hebben gezien, alleen de grootste partij kent de kaarten. Een unieke machtpositie in het proces!.
Dit moeten we niet meer willen. Een volgende keer zou ik bij voorkeur een onafhankelijk informateur wensen waarbij iedere partij de kaarten op tafel moet leggen. Een voordeel hiervan is dat de spagaat politiek leider/informateur vermeden wordt.
Hoe nu verder?
Ik neem deel aan de formatiegesprekken. Deze gesprekken gaan goed en constructief. Vind ik dat verrassend? Ja, dat vind ik verrassend. Ik had vooraf niet gedacht dat er met de VVD tot overeenstemming gekomen zou kunnen worden. CDA/CU/VVD kunnen zich op het merendeel van de onderwerpen goed vinden en ik verwacht dat nog voor Pasen de partijen er in het geheel uit zijn.
Er is grote onvrede bij GB, SGP en ( in wat mindere mate) PvdA over de gang van zaken. Ik begrijp dit. We moeten wel verder met het bestuur van de gemeente. Ik hoop dat de zure sfeer over enige tijd weer teruggebracht kan worden. Dit zal een bijdrage van elke partij vereisen.
maandag 22 maart 2010
Het luie raadslid
1. Lees geen stukken
Dit ligt natuurlijk voor de hand. Als raadslid word je overstelpt met een grote hoeveelheid stukken. Jij gaat die stukken niet lezen, dat doen andere raadsleden wel voor je. Wel moet je dit in combinatie met de volgende punten (met name punt 2) gebruiken, anders val je snel door de mand. Indien je deze schaamte niet hebt (zeg maar het gevorderde luie raadslid), neem dan de dichte envelop met stukken mee naar de vergadering en scheur die op een wijze open dat het voor iedereen duidelijk is dat jij ze nog niet hebt gezien .
2. Zorg dat je zo laat mogelijk het woord krijgt
Als je geen stukken leest, dan is het natuurlijk vervelend als je de spits af moet bijten. Jij weet immers niet waar het over gaat. Als je zorgt dat je later het woord voert, dan leggen andere raadsleden onbedoeld wel uit waar het over gaat. Let dan goed op, pik uit wat je handig vindt om ook te zeggen en doe dat dan in iets andere woorden.
3. Het voor de voeten weggemaaide gras
Een variatie op punt 2 is dat je als je dan eindelijk aan de beurt bent, je beperkt tot zinnen als: voorzitter, het gras is inmiddels voor mijn voeten weggemaaid, ik wil niet in herhaling vervallen (gezien het tijdstip) etc. Het is wel goed om dan tijdens de discussie af en toe instemmende geluiden te geven ("mee eens", "precies"). Dan lijkt het net of je ook echt een mening hebt over het onderwerp.
4. Gebruik stokpaarden
Handig is het om een paar stokpaarden in de achterzak te hebben die je nagenoeg bij elk onderwerp kunt gebruiken. Voorzitter, wat zijn de gevolgen van dit voorstel voor de zelfkazende boeren? Af en toe moet je varieren, anders wordt het oubollig. Vervang zelfkazende boeren door oude vissers met 1 been, en het werkt ook.
5. Kom te laat
Kom standaard 10 minuten te laat. Je hoeft dan niemand een hand te geven en je mist hooguit wat inleidende bespiegelingen van de voorzitter.
6. Zucht en kreun
Er zijn natuurlijk altijd raadsleden die het werk veel te serieus nemen en lange betogen houden. Zucht en kreun voor de spreker hoorbaar. Zo maak je duidelijk dat de spreker slordig omgaat met jouw tijd en dat je nog wel wat beters te doen hebt naar het luisteren van een betoog over iets waar jij niets van af weet.
7. Hou je jas aan
Het is nooit koud in een raads- of commissiezaal. Maar door je jas aan te houden geef je toch het signaal dat het wat jou betreft niet kort genoeg kan duren. Bij de Dikvoormekaarshow zei Ome Joop het al : Gaan we nog wat doen, want anders hou ik m'n jas aan!
Tot zover de tips. Gelukkig zijn dit tips voor een zeer kleine doelgroep. Behoort u niet tot de doelgroep, dan kunt u ze nu in ieder geval goed herkennen.
donderdag 18 maart 2010
Hoe maak ik het een wethouder moeilijk?
Ik wil niet dat raadsleden het mij moeilijk maken. Ik heb er alle belang bij dat de raadsleden makke, volgzame schapen zijn van de onvolprezen wethouder. Na deze primaire reactie zie ik toch voor mijzelf een opvoedkundige taak om een bijdrage te leveren. Hierbij enkele tips:
Lees wat er niet staat
Ieder raadslid moet natuurlijk goed de stukken lezen, dat spreekt voor zich. Lees ook de collegebesluitenlijsten. Als raad zit je in het restaurant, het is goed om te weten wat er in de keuken bereid wordt. Maar er valt veel meer informatie uit de stukken te halen, dan alleen de tekst. Zo geeft het ambtelijk voorstel aan het college veel info die veel te weinig door raadsleden wordt gebruikt. Waarom heeft wethouder X dit voorstel voor 'bespreken' getekend in plaats van direct 'akkoord'? Dit kan heel onschuldig zijn, maar er kan ook een meningsverschil aan ten grondslag liggen. Is er een groot tijdsverloop tussen het (eerste) ambtelijk voorstel en de behandeling in de commissie? Dit kan er op duiden dat er behoorlijk geschaafd is aan het voorstel (in opdracht van het college). Waarom zijn sommige bijlagen vertrouwelijk?
Bij de voorbereiding doet een raadslid er verstandig aan om bovengenoemde vragen voor zichzelf te stellen (dus niet in de commissievergadering!), dit zal helpen bij het begrijpen van het stuk en de richting te bepalen van de inzet in de commissie.
Laat je niet met een kluitje in het riet sturen
Een wethouder kan heel makkelijk lastige vragen omzeilen. Ik put even uit het reservoir : "daar kom ik later op terug, ik heb dit antwoord nu niet paraat, hier kom ik schriftelijk op terug". Zorg dat dit ook gebeurt en kom er zelf ook op terug als dit niet nagekomen wordt. De wethouder weet dan ook dat er met jou niet te sollen valt.
Een gevaarlijke categorie is de volgende: "dat nemen we mee, u heeft een goed punt, we zullen dit in de verdere uitwerking meenemen". Let goed op wat er dan mee gedaan wordt. Blijft het bij woorden of wordt er actie ondernomen?
Zoek een meerderheid
Tenzij een raadslid echt een punt heeft (gebeurt zelden), is een wethouder vooral allert als een opmerking/voorstel van een raadslid gesteund wordt door een meerderheid. Als er geen meerderheid is, dan kan een wethouder makkelijk wegkomen met het collegevoorstel.
Stel het college stelt voor om alle schoolkinderen een banaan te geven. De meerderheid van de gemeenteraad is niet te spreken over een banaan, maar er is verdeeldheid over de oplossing. Partij A wil een appel, Partij B een peer en partij C een sinaasappel. Als alle partijen van mening blijven dat hun idee het beste is, is er voor geen enkel idee een meerderheid. De kans is dan aanwezig dat het toch een banaan wordt. Probeer een meerderheid te vinden, en stel gezamenlijk voor een appel te kiezen. (als 1 van de partijen het CDA is, dan wordt het waarschijnlijk een kiwi).
Ik kan mij voorstellen als u het bovenstaande een raar,onwerkelijk voorbeeld vindt. Een beter voorbeeld heb ik nu echter niet voorhanden. U heeft een punt, ik zal dit in een verdere uitwerking meenemen en zal daar ter zijner tijd nog op deze weblog op terugkomen.
woensdag 17 maart 2010
leegloop
Wel opvallend dat er met name bij de PvdA veel ervaring vertrekt, danwel stevig in de gevarenzone zit om te vertrekken: Marc Witteman, Peter Glasbeek,Bruno van Dunne, Ton van Rijnberk, Gerrit van der Meer, Guus Mesman. Lokaal kan ik het niet helemaal goed beoordelen, maar voor de regio kan ik stellen dat het (mogelijke) vertrek van deze heren een verlies is. Er zal in april wel elke dag een afscheidsreceptie zijn.
Op vrijdag 16 april is er in Katwijk de afscheidsreceptie van mijn collega's Wim de Jong en Hans Vingerling. We weten nog niet hoe de collegevorming in Katwijk afloopt, misschien gaan Wim van Duijn en ik wel naast Hans&Wim staan. Het is zeker dat de collegesamenstelling qua bemensing zal veranderen, daar Hans&Wim aangegeven hebben te stoppen. We hebben een leuke tijd gehad en zullen vooraf aan onze gang naar de gemeenteraad op 25 maart, zoals iedere keer, nog steeds zingen op de gang naar de raadszaal:
Daan: En we gaan met z'n allen naar de raad! Wim,Hans,Wim : hiephoi! Daan: en we gaan met z'n allen naar de raad! Wim,Hans,Wim: hiephoi! Daan: en we gaan met z'n allen, we gaan met z'n allen, we gaan met z'n allen naar de raad! wethouders: HIEPHOI
De burgemeester (Jos) loopt met ambtsketting voorop maar doet nooit mee. Hij voelt zich op dat moment waarschijnlijk een begeleider van een stel debielen.
Triest
Een ander gevoel, maar toch raar dat de foto van de dader vandaag pontificaal op 'het net' staat. Voegt dit wat toe? Ook voor de familie en omgeving van de dader zal het gebeuren verschrikkelijk en onbegrijpelijk zijn.
maandag 15 maart 2010
Tijden veranderen
Ik verwacht overigens dat er een nieuw soort bestuurders opstaat. Bestuurders die zelf (danwel op aandringen van vrouw en kinderen) er voor kiezen om minder tijd aan hun gezin te besteden en voor een bestuurlijke loopbaan kiezen.
Ook op een ander vlak veranderen de tijden snel. Ik had er op aangedrongen dat na de verkiezingen de formateurs met elke partij zouden spreken. In Katwijk was dit geen gewoonte, maar ik vind het niet meer dan normaal dat er een serieus onderzoek plaatsvindt in samenspraak met elke partij. Ik begrijp dat de formateurs vandaag een 2e gesprek hebben met de VVD. De formateurs nemen mijn verzoek serieuzer dan ik zelf bedoeld heb. Er zal toch niet in overweging genomen worden om het financiele verhaal van de VVD over te nemen?
vrijdag 12 maart 2010
houdbaarheidsdatum

donderdag 11 maart 2010
Trivia
Ik ga er wel mee door. Ik ga ook door met twitter. Met twitter kun je toch leuke korte berichtjes de wereld in sturen. Ook op twitter heb ik nauwelijks volgers, maar dat geeft op zich niet. Ik heb de slechte eigenschap dat ik ook vaak om me zelf moet lachen. Leuk vond ik deze week de twitter over 7-up: lokale PvdA kwam 7 stemmen te kort voor zetel. Jan Haasnoot wil nu verbod van 7-up in Katwijk. De naam van deze drank is onnodig kwetsend. Voor de liefhebbers: ik twitter onder de naam wethouderDaan.
Momenteel is het wel een rare periode. Er zijn allerlei informatiegesprekken. Ik ben daar niet bij. Bij de lokale CDA is het de gewoonte dat dit proces met name politiek/partij wordt ingestoken en dat ik als wethouder pas in een later stadium (bij de formatie) wordt betrokken. Dat vind ik weleens lastig, ik wil graag alles weten, maar ik heb alle vertrouwen in het duo Bart/Harm.
Interessant om de regio-ontwikkelingen te volgen met betrekking tot de nieuwe colleges. Er zijn al wat bekende namen gesneuveld. Zo keren Jan Kippers (Lisse), Guus Mesman (Lisse) en Gerrit van der Meer (Teylingen) niet meer terug. Alledrie zeer capabele bestuurders, waarbij ik het ook als Katwijkse bestuurder het jammer vind dat ze vertrekken.
In Leiden zijn ze volgens mij nu echt gek geworden. Het plan is om met 6 verschillende partijen in het college deel te nemen en met 7 wethouders aan de slag te gaan. Wat moeten die wethouders dan allemaal gaan doen? Voor een stad als Leiden is 7 wethouders toch veel te veel? Je moet (ook) als Leiden enorm bezuinigen en dan begin je met 7 wethouders. Het doet toch denken aan mensen die een patat met dubbel mayonaise bestellen met daarbij een spa-rood, omdat ze aan de lijn zijn. Zes partijen lijkt me ook geen bevordering van de daadkracht. Een combinatie van D66,PvdA,GL,SP,CDA en VVD wordt in de scheikunde napalm genoemd.
Vanavond word ik ook raadslid. Een situatie die ik nog niet helemaal begrijp. Kan ik nu als raadslid Binnendijk vragen stellen aan wethouder Binnendijk?
dinsdag 9 maart 2010
afscheid
Over het informatieproces valt dus nog niet veel te zeggen. Wel over vanavond, als we afscheid nemen van een aantal raadsleden.
Henk Imthorn (CDA)
Aardige kerel met veel humor uit Valkenburg (ze bestaan). Bewaker in de fractie van alles wat Valkenburg aangaat. Hij was in Valkenburg gewend (als stedenbouwkundige) dat hij tijdens vergaderingen lekker kon meetekenen met stedenbouwkundige plannen, maar dat kon in Katwijk niet. Nu op eigen verzoek onverkiesbaar, de diensttijd van Henk zit er op.
Dirk van Duijn (CDA)
De kleinste van de gemeenteraad, maar met afstand de luidste stem. Wat een volume! Dirk heeft 1 periode in de gemeenteraad gezeten, maar het is niet zijn ding. Hij besteedt liever veel vrije tijd aan Quick Boys. Dat is natuurlijk te respecteren, en Quick Boys heeft alle hulp nodig.
Ben van den Nouland (CDA)
In de Rijnsburgse gemeenteraad is deze politiefunctionaris begonnen. Ook in Katwijk bemoeide hij zich als lid van de commissie bestuur met name met veiligheid, evenementen etc. Ben had (denk ik) misschien nog wel door willen gaan, maar CDA moest ook nieuwe aanwas en vooral vrouwen inpassen op de lijst.
Wim van Duijn (CDA)
Het vertrek van Wim is een politiek bedrijfsongeval. Wim was/is de financieel specialist van de CDA-fractie. Op de lijst werd een jonge vrouw en een nieuwe binnenkomer geplaatst, waardoor Wim op plaats 9 terecht kwam. Vooraf wel als risicoplek bestempeld, maar indien schrijver dezes wethouder zou worden, dan zou iedereen een plaatsje doorschuiven. We kregen 8 zetels, maar Wim schoof verder naar achteren doordat Jobi met voorkeurstemmen in de raad kwam. Grote hulde voor Jobi, maar kind van de rekening was Wim.
Peter Walen (SGP)
Een SGP-er uit Rijnsburg, daar zijn er niet veel van. Peter houdt het na 1 periode voor gezien. Dat zie je toch vaker: of je vindt het leuk en je bent niet weg te slaan (zoals Jan van der Plas) of je ziet al snel dat dit niks voor jou is.
Noel Rosier (VVD)
De beste prestatie van Noel in deze periode is dat hij succesvol gestopt is met roken. Hij kan prachtige zinnen uitspreken, bij voorkeur gelardeerd met enkele franse termen (zoals croissant). Aan het eind van deze periode was hij de financieel specialist van de VVD die de financiele plannen van de VVD in de raad moest uitleggen. Iedereen had de indruk dat hij het zelf ook niet begreep en dat pleit voor hem. Bourgondische instelling, en ik heb dan ook met veel plezier de nodige glaasjes wijn met Noel gedronken.
Eco van Efferink (VVD)
Eco was de welbespraakte voorganger van de VVD. Hij was in het begin van de afgelopen periode fractievoorzitter met Hilde en Anita in de fractie. Waar anderen zwaar aan de methadon zouden gaan, bleef Eco proberen een eensgezind VVD-geluid te laten horen. Na de komst van Noel ging het wel een stuk beter met de fractie, maar toen vlak voor de zomer Anita op het VVD-schild werd gehesen was het snel gedaan met de politieke houdbaarheid van Eco. Op zich ook niet gek, Eco zat al 12 jaar in de gemeenteraad. De cijfers geven de VVD gelijk: met Anita werden 2 zetels winst geboekt. Wellicht zien we Eco volgend jaar nog terug bij de provinciale verkiezingen, waarvoor hij zich kandidaat wil stellen.
Johan Velema (GB)
Johan was een raadslid van de kleine ergernissen. Burgers konden ook altijd hiervoor bij hem aankloppen, Johan maakte er werk van. Prachtig vond ik zijn uitnodigingen aan wethouders (infra) om met hem mee te rijden door het dorp zodat de wethouder zelf kon aanschouwen wat er allemaal mis was.
Wim de Mooij (GB)
Wim was raadslid,fractievoorzitter en wethouder geweest voor Gemeentebelangen Rijnsburg. Waar GBR een maatpak voor Wim was, heeft het GB-pak nooit echt lekker gezeten. Wim zal (denk ik) met name zijn Rijnsburgse periode koesteren.
Joke Slings (GB)
Joke heeft dit jaar van haar partij een 'gouden duim' gekregen voor haar verdiensten voor de partij. Al eerder heb ik op deze weblog vermeld dat deze eerbetuiging volledig terecht is. Onder leiding van Joke is GB gegroeid van 2 naar 5, waarna Joke wethouder werd. Na aftreden (de discodiscussie) was Joke alleen nog beschikbaar als raadslid. De man van Joke is inmiddels gepensioneerd, de kinderen de deur uit, en ze hebben een huisje in Frankrijk. Veel genieten en tijd stoppen in andere activiteiten, zoals de kunstvereniging.
Anne Post (CU)
Grote kennis van zaken, actievoerder, felle debater. Dat laatste (de felheid) was een kracht, maar ook een zwakte. De felheid zat een resultaat of een compromis wel eens in de weg. Ik blijf een zwak houden voor gedreven bestuurders. Mooi is dat de gedrevenheid niet verloren gaat, maar ingezet wordt voor een ander goed doel (zie www.denieuweabij.nl )
Jaap Oudes (CU)
Zonder dat ik iemand te kort wil doen: Jaap is het beste raadslid. Grote kennis, goede formuleringen/woordkeus, bestuurlijke instelling en nooit op de man spelen. de raadsvergadering over de bestuursovereenkomst van de RGL was weer een goed voorbeeld. Iedereen (college en raad) luistert naar Jaap, Jaap neemt de regie in de raad en alles komt goed.
Geachte dame en heren, dank voor jullie inspanningen voor het bestuur van onze fantastische gemeente! Het ga jullie goed en ik hoop jullie nog regelmatig te zien.
vrijdag 5 maart 2010
nutteloze kennis
Om de komende quizen alvast van vragen te voorzien, heb ik hieronder wat nutteloze kennis over de verkiezingen verzameld.
1. Wie was de hoogste nieuwe binnenkomer? Kier Brul (VVD, 552 stemmen)
2. Wie had de meeste stemmen? Esther Schonenberg (GB, 3211 stemmen)
3. Wie had de minste stemmen? Hugo van der Plas (SGP, 1 stem)
4. Hoeveel vrouwen stonden er op de lijst van de PvdA en de VVD samen? (2, Nelly Smits en Anita van Ginkel )
5. Hoeveel mannen stonden er op de lijst van de SGP? (30. Geen lid, geen lid. Geen vrouwen op de lijst dus)
6. Wat is het percentage van de kiezers die op een vrouw heeft gestemd? (30%, in totaal 7714 stemmen zijn uitgebracht op een vrouw. Tja, ik vind het ook hoog)
7. Welke niet-lijsttrekker heeft de meeste stemmen gekregen? (Atie Kuijt (CU) 682 stemmen)
8. Hoeveel stemmen heeft DOEL gekregen op de stembureaus Huize Salem, De Wilbert, Duinrand en Vlietstede? (in totaal 43 stemmen. Je bent zo jong als je je voelt!)
9. Hoeveel mensen hebben er gestemd op een klein mannetje met een dikke buik en een grijze snor? (Noel Rosier had 167 stemmen)
10. Het CDA heeft 8 raadszetels. Hoeveel van hen zijn op basis van voorkeurstemmen gekozen? (alle 8)
donderdag 4 maart 2010
day after

dinsdag 2 maart 2010
the day before
Vervelend, want een 'dagje' stembureau is toch altijd wel een aparte ervaring. Tegenwoordig geen hele dag meer, om 14.00 uur wordt de eerste ploeg afgelost. Het sinds de vorige verkiezing weer in ere herstelde stemmen met potlood vind ik een ramp. Zeker gecombineerd met de verplichte identificatieplicht. Zo komt er op 'mijn' stembureau altijd een heer met een groene stofjas, klompen en een pet. Hij wordt door iedereen 'Toon Tabak' genoemd en iedereen kent deze (zeer aardige) kerel, en niemand twijfelt er aan dat hij 'Toon Tabak' is. Toch moet hij zich identificeren.
Sta ik nog achter mijn eerder vermelde prognose? hmm, de twijfel slaat toe. Inmiddels is het kabinet gevallen en ik weet niet of dit invloed heeft in Katwijk. Gaan mensen anders stemmen of gaan ze juist niet stemmen? Een laatste korte update van mijn prognose:
CDA
Ik ga nog steeds uit van 10 zetels, maar het is inmiddels meer 'hopen' dan 'denken'. Kabinetscrisis zal toch ook wat invloed hebben, wellicht wat weggepoetst door lage opkomst. Er komt een lage opkomst want mensen kunnen hun ongenoegen in Katwijk niet kwijt doordat veel partijen niet meedoen. Ik ga toch voor het 'denken' en noteer een zetelverlies (9 , -1)
GB
Verlies in Valkenburg en Rijnsburg, GB is toch wat te Katwijks geworden. In Katwijk verwacht ik toch een plusje voor GB ondanks de Westerbaanperikelen. Ik verwacht net aan niet het behoud van het huidige zetelaantal. GB doet er overigens wel verstandig aan om de lijsttrekker een contract voor het leven aan te bieden. (6 , -1)
CU
Ik vond dat CU wel een frisse en duidelijke campagne heeft gedraaid. Ik blijf ze noteren met een zetelwinst (7, +1)
SGP
Er is geen partij zo gebaat bij een lage opkomst als de SGP. Ik schat echter wel in dat de opkomst hoger is dan de vorige keer (toen 49%) en blijf bij zetelverlies. (4, -1)
VVD
Blijft een twijfelgeval. Vorige keer had ik de VVD eerst op 3 en daarna op 2 neergezet. Misschien gebruiken stemmers de VVD toch als vluchtheuvel om hun ongenoegen kenbaar te maken. Bij het intypen hiervan moet ik weer naar de WC, maar vooruit (4, +1)
PvdA
Voor de kameraden is het huidige zetelaantal (2) m.i. toch echt de bodem. Slechter dan het vorige resultaat kan eigenlijk niet. Ik noteer ook hen op een zetelwinst (3, +1)
Het blijft natuurlijk koffiedikkijken, maar ik hou het op bovenstaande prognose. Morgenavond weten we meer (en hoop ik ook weer wat beter te zijn).
maandag 1 maart 2010
jammer
Allereerst, ik heb ook op Martijn gestemd: Martijn van harte gefeliciteerd! Ik ga niets anders of beter doen. Zoals al eerder hier verkondigd, er zijn al genoeg serieuze blogs. Ik wil graag wat anders doen. Ik zal er derhalve alleen met de belangstelling en waardering moeten doen van de heer Brul, mijn vaste volger. Wel zal ik natuurlijk goed moeten nadenken voor wie ik het eigenlijk doe, alleen voor Kier is natuurlijk wel weinig.
Vanavond een tweetal debatten in het gemeentehuis. Ik ga daar niet naar toe. Nu speelt het CDA vanavond wel met een invaller voor de lijsttrekker (Harm). Hij is lid van de commissie welzijn en daarom is het wel logisch dat hij naar het debat gaat van de verenigingen. Het andere debat is alleen voor vrouwen, en zoveel heb ik nou ook niet voor over om aan een debat mee te mogen doen.
Net als zoveel lokale politici hunker ik naar 4 maart.
zaterdag 27 februari 2010
Wie is de hond?
Heel veel leuke en vriendelijke reacties gehad, maar er waren ook zeer negatieve reacties. Die laatste baren toch wel zorgen. Niet zozeer anti-CDA (die waren er natuurlijk ook), maar vooral anti-politieke en pro-PVV reacties. Met name in de kern Katwijk lijken redelijk veel burgers het even helemaal gehad te hebben met de politiek. Waarom is er (ook hier met name de kern Katwijk) zoveel sympathie voor de PVV? In Katwijk wonen relatief (zeer) weinig 'buitenlanders' en er zijn mij ook geen gerelateerde problemen bekend. Als je zelf in je dagelijkse leven en woonomgeving geen van de door de PVV benoemde problemen ervaart, waarom er dan wel op stemmen? Is voor de inwoners van Katwijk niet veel belangrijker hoe de economische problemen opgepakt worden?
De laatste stop was op de Badstraat. 's Morgens waren we in Rijnsburg de PvdA al tegengekomen, nu zagen we de ChristenUnie en verderop was GB in actie. Er is iets wat mij buitengewoon nieuwsgierig maakt aan de campagne van CU en dat is de vraag: wie is de hond? Er zit iemand in een hondenpak met CU-shirt en deze deelt koekjes uit. Het merendeel van de bekende CU'ers waren herkenbaar, maar wie is dan de hond? Ik gokte op Anne Post, maar dat was fout werd mij verzekerd. Klaasjan van der Bent bood mij aan dat als ik 5 euro zou betalen, ik ook in het hondenpak mocht. Toen ik daar iets te enthousiast op reageerde trok hij dit aanbod wijselijk in.
Over verkleden gesproken: aanstaande maandagavond is er in het gemeentehuis een debat geoganiseerd door 'Femke'. Aan alle partijen is gevraagd minimaal 1 vrouw die op de lijst staat af te vaardigen voor het debat. Tja, welke partij zou hier nu een probleem mee hebben?
Nu is de SGP slim genoeg om hier listig mee om te gaan. Ik heb het volgende gerucht gehoord: Dirk Remmelzwaal gaat in een boerka naar het debat. Ik ben benieuwd wie hem herkend.
vrijdag 26 februari 2010
weer terug
Even los van deze vraag denk ik dat het goed is dat het kabinet gestopt is. Elk moment is hiervoor een slecht moment, maar als de chemie er niet meer is, dan is voortmoddderen de slechtste optie.
Tijdens mijn vakantie heb ik in het plaatsje Moll (Belgie) een bijzondere straatnaam gezien: de collegestraat. Nu is dat voor Katwijk wellicht te gek, misschien is een wethouder Binnendijkplein nog net haalbaar. Het bracht mij op de gedachte dat veel uitingen in het bestuur per definitie een negatieve lading hebben. We kennen een motie van treurnis, afkeuring en wantrouwen, maar waarom is er geen motie van vertrouwen of desnoods een goedgedaanjochie-motie? Nu weet ik wel dat de officiele lezing is dat je als bestuurder het vertrouwen hebt tenzij dit wordt opgezegd, maar betekent dit dat je verder verschoond bent van tussentijds vertrouwen geven? Bij deze dien ik een goedgedaanjochie-motie in voor wethouder Wim de Jong voor zijn inspanningen in het RGL-dossier. (ik weet het, het kan niet, maar ik doe het toch)
Nog een paar dagen voor de verkiezingen. Ik ben klaar voor de eindsprint.
vrijdag 19 februari 2010
motie van verkiezingskoorts

donderdag 18 februari 2010
still alive
Vandaag heeft Ger Koopmans (CDA) in de 2 kamer samen met ChristenUnie en SGP een motie ingebracht met als strekking: snel een beslissing inzake natura 2000 /Westerbaan en een beslissing (met grensverlegging) die een aanleg van de Westerbaan mogelijk maakt. De minister heeft gevraagd deze motie aan te houden omdat zij voornemens is voor 1 maart een beslissing over dit dossier te nemen. Ziet er m.i. goed uit en ik heb grote interesse in haar beslissing.
De motie was vanmorgen hier op het gemeentehuis gemaakt (met hulp van de lokale CDA-fractie), grappig om dan vlak daarna op internet te kunnen zien dat de motie ook daadwerkelijk ingediend werd.
De inspanningen van ChristenUnie en SGP mag ik natuurlijk ook niet onvermeld laten, klasse!
Ter ontspanning net gekeken naar een interview van een prominente VVD-er (zie http://www.youtube.com/watch?v=31yDONbjwD4). Blijft een kanjer.
woensdag 17 februari 2010
probleem
Vanavond heb ik een probleem. Een probleem dat ik al eerder heb gehad, maar nu is het groter. Bijna een jaar geleden stond de tracekeuze van de RijnGouweLijn (RGL) op de agenda van de regiovergadering. Net als in de gemeenteraad moet je in het Algemeen Bestuur of voor of tegen stemmen, meer smaken zijn er niet. Op dat moment was de gemeenteraad van Katwijk er nog lang niet uit. Als ik voor zou stemmen, dan zou ik van de gemeenteraad op m'n kop krijgen, als ik tegen zou stemmen ook. Voor de stemming ben ik daarom naar de WC gegaan zodat ik niet hoefde te stemmen.
Deze actie werd door de gemeenteraad ook niet gewaardeerd. Zonder daarbij aan te geven wat ze dan wel van me verwacht hadden. Vanavond staat er op de agenda de bestuursovereenkomst van de RGL. U raadt het al, de gemeenteraad van Katwijk is er nog niet uit. Morgenavond is er een raadsvergadering over dit onderwerp.
Ik kan op zich niet voor stemmen, en ook niet tegen. Ik mag ook niet voor de stemming naar de WC. Ik heb nog een klein uur om een goed plan te bedenken. Mocht de gemeenteraad mij morgenavond wegsturen, dan weet u alvast waarom.
dinsdag 16 februari 2010
Interview met wethouder Binnendijk (Westerbaan)
Waarom is de aanleg van de Westerbaan nodig?
De gemeente Katwijk heeft een 3e ontsluitingsweg nodig. Er is in het verleden al behoorlijk gebouwd (Zanderij) en ook in de toekomst (denk aan Vliegveld) zal er het nodige gebouwd worden. Woonwijken moeten goed ontsloten zijn, daarnaast wil de gemeente dat Katwijk aan Zee het winkelcentrum van de gemeente wordt, maar dan moeten de mensen er natuurlijk wel goed kunnen komen.
Als het u om ontsluiting gaat, dan kan dat toch ook via het Bosplein?
Om de ontsluiting op de centimeter nauwkeurig te bepalen, hebben we een verloskundige ingehuurd, hahaha.
Moet ik de vraag herhalen, of ...
Nee, sorry. We hebben uitvoerig onderzoek laten doen waarbij alle alternatieven onder de loep zijn genomen. De Westerbaan (een trace door/langs het duingebied) komt daar uit als verreweg de beste variant. Een variant die het meeste soelaas biedt voor het verkeersprobleem. Niet alleen voor de Zanderij, maar je ziet ook positieve effecten voor de Rijnstraat, Koningin Julianalaan en zelfs voor de Hoorneslaan. Een ontsluiting op het Bosplein heeft veel minder effect, het Bosplein is nu al een onduidelijk kruispunt, en daarnaast is het ook zo (dat heb ik net ook gezegd) dat het de bedoeling is om de mensen naar Katwijk aan zee te krijgen en niet zozeer naar het Bosplein. Een route naar het Bosplein levert natuurlijk ook weer bezwaren op, maar dan van andere bewoners.
Heeft de keuze om niet via het Bosplein te gaan, niet ook te maken met de net aangelegde speeltuin?
Nee, dat heeft er niets mee te maken. Als het voor een trace noodzakelijk is dat de speeltuin verplaatst moet worden, dan moet de speeltuin verplaatst worden. Sterker nog, 1 van de traces van de Westerbaan moet een grotere 'bocht maken' waardoor in dat geval ook verplaatsing noodzakelijk is. Het al dan niet verplaatsten van de speeltuin is van geen enkele invloed op de keuze voor een trace.
Ik heb gehoord dat Katwijk er al meer dan 50 jaar over doet om de Westerbaan aan te leggen. Doet de gemeente over alles zo lang?
Die 50 jaar is wel een beetje een fabel die te pas en te onpas door wie het uitkomt geroepen wordt. Het is zo dat het idee van een Westerbaan al meer dan 50 jaar in de visie van de gemeente voorkomt, maar met enige regelmaat is het project weer even in de ijskast gestopt. Echt continu aan realisatie wordt er een jaar of 8 a 10 gewerkt.
Ook niet te kort, zou ik zeggen
Dat is waar, maar het is ook een zeer gecompliceerd project qua ruimtelijke ordening. Doordat je natuurgebied betreedt, krijg je te maken met allerlei ingewikkelde natuurregelgeving. De laatste jaren hebben we dan ook nog te maken met Natura 2000. Dit is Europese natuurregelgeving, die Nederland uiteraard weer als beste jongentje van de klas wil uitvoeren.
Wat voor invloed heeft 'Natura 2000' op het project Westerbaan?
Grote invloed. In 2006/2007 waren we nagenoeg klaar met het bestemmingsplan voor het trace van de Westerbaan. Een trace wat op dat moment nog buiten het natuurgebied lag. In 2007 kwam het plan van Natura 2000 en toen bleek dat het natuurgebied was opgeschoven en dat het trace in het natuurgebied was komen te liggen. We hebben formeel bezwaar gemaakt, maar het ministerie van LNV neemt ruim de tijd om de bezwaren te behandelen. Eind 2010 wordt een antwoord verwacht. Natuurlijk begrijp ik wel dat het beantwoorden zorgvuldig moet gebeuren, maar dat moeten wij als gemeente eens doen "over 3 jaar krijgt u antwoord op uw bezwaar". Naast een formeel bezwaar hebben wij ook diverse gesprekken met LNV gehad omdat wij van mening zijn dat men een fout heeft gemaakt, en die graag eerder hersteld willen zien dat de beantwoording van het formele bezwaar.
Waarom gaat nu de Cantineweg weer dicht?
U maakt nu wel een forse sprong, maar ik waag een poging. Er is een verschil tussen het hiervoor besproken definitieve trace en de Cantineweg. Ze hebben niet zo gek veel met elkaar te maken, maar het is wel zo dat we in afwachting van het definitieve trace 5 jaar geleden een tijdelijke vergunning hebben afgegeven voor openstelling van de Cantineweg. Je kunt qua procedure de 2 los van elkaar zien. De 5 jaar zijn voorbij, er is nog geen ander plan, en daarom moet de weg nu weer dicht. Zeker nu de rechter bepaald heeft dat de weg weer dicht moet, rest ons geen andere keuze. Als overheid moeten wij ook met regelmaat de wet handhaven en dan kan het natuurlijk niet zo zijn dat als ons het niet goed uitkomt, we ons zelf niet aan de wet houden.
Wat nu?
We hebben enige tijd met betrekking tot het openstellen van de Cantineweg een 2-sporenbeleid qua procedures opgesteld. Een snelle en een minder snelle procedure. Het nadeel van de snelle procedure was dat deze formeel gezien niet helemaal juist was. Dit was bekend, maar indien de vaste bezwaarmakers in deze geen actie hadden ondernomen dan had het via deze procedure gekund. Nu duurt het nog enkele maanden voordat we weer aan openstelling kunnen denken.
'Vaste bezwaarmakers', u drukt zich niet erg vleiend uit.
Dat is waar, ik moet een beetje op mijn woordgebruik letten. Ik ben door deze kwestie geirriteerd. Het openstellen van de Cantineweg heeft niets van doen met een keuze voor een trace van de Westerbaan. Wel wordt het openstellen van de Cantineweg gebruikt om te pogen het trace over het Bosplein te realiseren. "Als de gemeente dat trace kiest, dan maken we geen bezwaar tegen de openstelling van de Cantineweg" Tja, zo lust ik nog wel een paar. Via het Bosplein is een inferieure oplossing en je verplaatst het probleem naar anderen. Wat denkt men dat de bewoners van de Nachtegaallaan van die oplossing vinden?
Heeft u dan geen begrip voor de bezwaarmakers?
Jawel, dat heb ik wel. De bewoners van de Kievitlaan wonen prachtig en wie wil er nou een weg langs de achtertuin? Deze bewoners hebben overigens geen sluiting van de Cantineweg gevraagd. De stichting Duinbehoud en de stichting Berkheijde begrijp ik op zich ook wel. Zij hebben in hun doelstellingen staan het beschermen van duingebied en niet het verbeteren van infrastructuur. Ik vind echter niet dat zij een koppeling moeten maken met het door hen gewenste trace. Nu voert men een strijd over de rug van bijvoorbeeld de bewoners van de Zanderij. Daar baal ik van en dat neem ik de natuurstichtingen kwalijk. De gemeente moet opkomen voor het algemeen belang, en dat is een goede infrastructuur en ontsluiting in Katwijk
Houdt u van de natuur en de duinen?
Jazeker, maar er wordt in dit kader wel af en toe gedaan alsof het een 2e Amazonegebied is. Het wordt dagelijks gebruikt als uitlaatplek voor honden. Ik heb daar drollen gezien; als die van een konijn zijn, dan loopt er een konijn met een heel groot probleem.
Wat vindt u van de handtekeningenactie van CDA/SGP? Helpt dat?
Ja, ik vind dat een goede actie. Ik vind sowieso dat als een partij een onderwerp zeer aan het hart gaat, dat zij daar ook actie voor moet voeren. Niet alleen afwachten wat het college voorschotelt, nee, onderneem ook zelf actie om de idealen te realiseren. Door deze actie breng je een, op zich absurde situatie, onder de aandacht van andere overheden en hopelijk brengt dat ook een versnelling in nadenken over een oplossing. Uiteraard heb ikzelf al mijn handtekening gezet,en ik heb begrepen dat ik niet bepaald de enige ben.
ChristenUnie en VVD zijn toch ook voorstander van de Westerbaan?
Tja, dat is natuurlijk wel een beetje jammer. Er zijn 4 partijen (een ruime meerderheid in de gemeenteraad) voor de aanleg van de Westerbaan, maar het lukt ze niet om samen op te trekken. Sterker zou zijn een gezamenlijk front te vormen. De ChristenUnie is overigens behoorlijk actief om hun 2e kamerfractie op het goede spoor te zetten en tot nu toe zijn de resultaten hiervan best goed.
En de VVD?
De VVD doet zoals gebruikelijk helemaal niets. Alleen boe-roepen vanaf de zijlijn. Zodra de beslissing van de rechter bekend was, wisten ze niet hoe snel ze bij de bewoners van de Zanderij een briefje in de bus moesten gooien met als strekking dat iedere partij dom is en dat als de VVD meer zetels haalt het wel allemaal geregeld wordt. Waarom de VVD het beter zou doen, blijkt nergens uit. De bekende borrelpraat waar niemand wat aan heeft.
Heeft u wat tegen de VVD?
Nee, de VVD is landelijk/provinciaal een goede, bestuurlijk ingerichte partij. Ik heb wel wat tegen de lokale invulling van de VVD, lokaal is het een zure en populistische club. Ook in het kader van de Westerbaan: stop met zeuren, haal je handen uit je zakken en ga eens een keer wat doen.
Tot slot, ik wil nog even terugkomen op die tijdelijke vergunning voor de Cantineweg. Die was verleend voor 5 jaar, en daar zou een einde aan komen. Waarom is het nieuwe vergunningentraject niet eerder opgestart? Dan hadden we misschien nu gewoon over de Cantineweg kunnen rijden?
We hebben te lang gedacht dat we het ministerie van LNV er van konden overtuigen dat er een fout was gemaakt in de begrenzing van het natuurgebied. Dit bleek niet te lukken, we moeten gewoon meedoen in de bezwaarprocedure. Daarnaast hebben we ingezet op een extra trace buiten het natuurgebied om omdat we dachten dat we hier tijdwinst mee konden halen. IJdele hoop. Achteraf hadden wij eerder onze hoop/verwachtingen moeten bijstellen en voor een nieuwe procedure moeten gaan.
Grappig dat bestuurders bij successen vaak over 'ik' spreken en bij de mindere prestaties hun toevlucht nemen in 'wij'. Kunt u wat over uw eigen rol vertellen in dit proces?
Daar heeft u een punt. Ik ben portefeuillehouder van het ruimtelijke ordeningtraject van de Westerbaan en daarmee politiek verantwoordelijk en aanspreekbaar hierop. Overal waar ik net wij heb gezegd, had dus ook 'ik' kunnen staan. Er zijn geen bestuurders die louter successen hebben gerealiseerd, er gaan altijd wel dingen minder of mis. De laatste categorie moet natuurlijk niet te groot worden.Overigens wil ik dolgraag over mijn successen in deze periode spreken en ik beloof u dat ik consequent alle zinnen met 'ik' begin.
Laten we dat niet doen. Dit interview duurt al veel te lang, het is wel goed zo.
Als u het interview af heeft, dan zou ik wel eerst willen lezen. U weet, het zijn verkiezingen, straks heb ik domme opmerkingen geplaatst en dat kan ik in deze tijd natuurlijk niet gebruiken.
Nee, dat is niet mijn werkwijze. Ik type de tekst en druk daarna op de knop 'bericht publiceren'.
Welke knop?
Deze
maandag 15 februari 2010
Beste weblog

vrijdag 12 februari 2010
breaking news : westerbaan gaat weer dicht
donderdag 11 februari 2010
Koffie

Prognose

woensdag 10 februari 2010
Debat

dinsdag 9 februari 2010
VVD : Zeker nu niet

Dit stuk was eigenlijk als een grap bedoelt, over hoe volksverlakkerij en kiezersbedrog in de politiek in het werk zou kunnen gaan. De opmerking van de heer Brul verraste me daarom, hij zou toch niet echt menen dat.....
Ik heb het verkiezingsprogramma van de VVD gelezen en ik kan u zeggen: de opmerking van de heer Brul is bloedserieus.
Een greep uit het 8 bladzijden tellende programma:
Belastingen en uitgaven
De VVD stelt voor om elk huishouden E 1.000 te geven, kosten voor de gemeentekas E 20 miljoen, om de lokale economie uit het slop te trekken (blz 3).
Voorheen kregen we dividend over onze Nuon-aandelen, en dat structureel opgenomen in onze begroting (ongeveer E 4 miljoen). Door de opbrengst snel te verkwisten, veroorzaak je dus een structureel tekort op de begroting. Zoals ook al eerder betoogd, komen er zware financiele tijden aan. Verkwisting is nu niet verstandig. Een stunt om kiezers te trekken op kosten van de gemeentekas.
Wat wordt bedoeld met 'om de lokale economie uit het slop te trekken'? Is bij de VVD echt de gedachte dat die E 1000 door elk huishouden ook daadwerkelijk direct in de lokale economie wordt besteed? Voor E 1000 rozen kopen of een dieseltank bij Alutech kopen? Wie verzint zo iets?
Om de inkomsten nog wat verder terug te dringen schaft de VVD ook de hondenbelasting en de toeristenbelasting af.
Later komt de VVD met plannen om wegen te overkappen. Eerst maakt de VVD de gemeente arm en dan moeten er forse uitgaven gedaan worden. Waar moet de gemeente het van betalen?
25% minder ambtenaren
Zoals eerder betoogd, de stellingname 'minder ambtenaren' doet het altijd goed. De VVD moet gedacht hebben: laten we hier eens lekker fors in opbieden. De gemeente Katwijk heeft ten opzichte van even grote gemeenten niet veel ambtenaren in dienst, terwijl we wel nagenoeg alles zelf doen. Wellicht kunnen we met minder ambtenaren af, maar levert het ook direct geld op? 25% minder ambtenaren? Gaan we dan dingen outsourcen? (kost ook geld) Gaan we dan ook dingen niet meer doen? Later stelt de VVD dat alles beter moet en meer kwaliteit van ambtenaren. Met 25% minder ambtenaren moet meer gedaan worden en meer kwaliteit geleverd worden (liberale humor)
Zijlhoek/De Woerd
De VVD wil de Woerd voor glastuinbouw behouden, sterker nog het glastuinbouwgebied moet daar nog verder uitbreiden. Dat had de gehele gemeenteraad graag gewild. Echter ruim een jaar geleden heeft de provincie en het rijk anders beslist en het is een feit dat de uitbreiding er daar niet komt en dat ook De Woerd in het streekplan geen glasbestemming heeft. De gehele gemeenteraad weet dat, de VVD weet dit ook. Waarom dan toch zo in je programma schrijven? volksverlakkerij en kiezersbedrog. Gelukkig weten de tuinders in het gebied precies hoe de vork in de steel zit.
bedrijventerrein
Nieuw bedrijventerrein op locatie Valkenburg zou niet nodig zijn omdat er grootschalige leegstand zou zijn op de bestaande terreinen. Hoe kom je erbij? Er is geen leegstand op Klei-Oost en nauwelijks in 't Heen. De Katwijkse Ondernemersvereniging pleit juist voor bedrijventerrein op de locatie Valkenburg. Als de VVD al niet meer voor ondernemers opkomt, voor wie dan wel?
Zomaar een greep. Ik ben geschrokken en dacht niet dat dit mogelijk was. De gemeente kan zich de VVD niet permiteren. VVD zeker nu? Zeker nu niet.