maandag 22 maart 2010

Het luie raadslid

Het raadslidmaatschap kost veel tijd. Tenminste, als je het goed wil doen. Vorige week (zie de vorige aflevering) was er een bijeenkomst voor nieuwe raadsleden. Allemaal zeer gemotiveerde mensen, en de griffier deed ook zeer z'n best om de motivatie hoog te houden. Uiteraard kwam niet aan bod hoe je met een minimum aan tijdsbeslag raadslid kunt zijn. Deze weblog zou deze weblog niet zijn als er geen aandacht aan 'het luie raadslid' zou worden besteed. Daan, we willen tips !! ok, daar komen ze:

1. Lees geen stukken
Dit ligt natuurlijk voor de hand. Als raadslid word je overstelpt met een grote hoeveelheid stukken. Jij gaat die stukken niet lezen, dat doen andere raadsleden wel voor je. Wel moet je dit in combinatie met de volgende punten (met name punt 2) gebruiken, anders val je snel door de mand. Indien je deze schaamte niet hebt (zeg maar het gevorderde luie raadslid), neem dan de dichte envelop met stukken mee naar de vergadering en scheur die op een wijze open dat het voor iedereen duidelijk is dat jij ze nog niet hebt gezien .

2. Zorg dat je zo laat mogelijk het woord krijgt
Als je geen stukken leest, dan is het natuurlijk vervelend als je de spits af moet bijten. Jij weet immers niet waar het over gaat. Als je zorgt dat je later het woord voert, dan leggen andere raadsleden onbedoeld wel uit waar het over gaat. Let dan goed op, pik uit wat je handig vindt om ook te zeggen en doe dat dan in iets andere woorden.

3. Het voor de voeten weggemaaide gras
Een variatie op punt 2 is dat je als je dan eindelijk aan de beurt bent, je beperkt tot zinnen als: voorzitter, het gras is inmiddels voor mijn voeten weggemaaid, ik wil niet in herhaling vervallen (gezien het tijdstip) etc. Het is wel goed om dan tijdens de discussie af en toe instemmende geluiden te geven ("mee eens", "precies"). Dan lijkt het net of je ook echt een mening hebt over het onderwerp.

4. Gebruik stokpaarden
Handig is het om een paar stokpaarden in de achterzak te hebben die je nagenoeg bij elk onderwerp kunt gebruiken. Voorzitter, wat zijn de gevolgen van dit voorstel voor de zelfkazende boeren? Af en toe moet je varieren, anders wordt het oubollig. Vervang zelfkazende boeren door oude vissers met 1 been, en het werkt ook.

5. Kom te laat
Kom standaard 10 minuten te laat. Je hoeft dan niemand een hand te geven en je mist hooguit wat inleidende bespiegelingen van de voorzitter.

6. Zucht en kreun
Er zijn natuurlijk altijd raadsleden die het werk veel te serieus nemen en lange betogen houden. Zucht en kreun voor de spreker hoorbaar. Zo maak je duidelijk dat de spreker slordig omgaat met jouw tijd en dat je nog wel wat beters te doen hebt naar het luisteren van een betoog over iets waar jij niets van af weet.

7. Hou je jas aan
Het is nooit koud in een raads- of commissiezaal. Maar door je jas aan te houden geef je toch het signaal dat het wat jou betreft niet kort genoeg kan duren. Bij de Dikvoormekaarshow zei Ome Joop het al : Gaan we nog wat doen, want anders hou ik m'n jas aan!

Tot zover de tips. Gelukkig zijn dit tips voor een zeer kleine doelgroep. Behoort u niet tot de doelgroep, dan kunt u ze nu in ieder geval goed herkennen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten