dinsdag 9 maart 2010

afscheid

Het zijn toch wat aparte dagen voor politiek Katwijk. Vanavond is de afscheidsvergadering van de 'oude' gemeenteraad en aanstaande donderdag is de installatieraad voor de nieuwe gemeenteraad. De gedachten zijn ook bij het informatieproces wat start. Informateur Bart van Kruistum begint vandaag samen met Harm Aten gesprekken met alle partijen. In het algemeen vind ik dit de enige juiste start van een informatieproces.

Over het informatieproces valt dus nog niet veel te zeggen. Wel over vanavond, als we afscheid nemen van een aantal raadsleden.

Henk Imthorn (CDA)
Aardige kerel met veel humor uit Valkenburg (ze bestaan). Bewaker in de fractie van alles wat Valkenburg aangaat. Hij was in Valkenburg gewend (als stedenbouwkundige) dat hij tijdens vergaderingen lekker kon meetekenen met stedenbouwkundige plannen, maar dat kon in Katwijk niet. Nu op eigen verzoek onverkiesbaar, de diensttijd van Henk zit er op.
Dirk van Duijn (CDA)
De kleinste van de gemeenteraad, maar met afstand de luidste stem. Wat een volume! Dirk heeft 1 periode in de gemeenteraad gezeten, maar het is niet zijn ding. Hij besteedt liever veel vrije tijd aan Quick Boys. Dat is natuurlijk te respecteren, en Quick Boys heeft alle hulp nodig.
Ben van den Nouland (CDA)
In de Rijnsburgse gemeenteraad is deze politiefunctionaris begonnen. Ook in Katwijk bemoeide hij zich als lid van de commissie bestuur met name met veiligheid, evenementen etc. Ben had (denk ik) misschien nog wel door willen gaan, maar CDA moest ook nieuwe aanwas en vooral vrouwen inpassen op de lijst.
Wim van Duijn (CDA)
Het vertrek van Wim is een politiek bedrijfsongeval. Wim was/is de financieel specialist van de CDA-fractie. Op de lijst werd een jonge vrouw en een nieuwe binnenkomer geplaatst, waardoor Wim op plaats 9 terecht kwam. Vooraf wel als risicoplek bestempeld, maar indien schrijver dezes wethouder zou worden, dan zou iedereen een plaatsje doorschuiven. We kregen 8 zetels, maar Wim schoof verder naar achteren doordat Jobi met voorkeurstemmen in de raad kwam. Grote hulde voor Jobi, maar kind van de rekening was Wim.
Peter Walen (SGP)
Een SGP-er uit Rijnsburg, daar zijn er niet veel van. Peter houdt het na 1 periode voor gezien. Dat zie je toch vaker: of je vindt het leuk en je bent niet weg te slaan (zoals Jan van der Plas) of je ziet al snel dat dit niks voor jou is.
Noel Rosier (VVD)
De beste prestatie van Noel in deze periode is dat hij succesvol gestopt is met roken. Hij kan prachtige zinnen uitspreken, bij voorkeur gelardeerd met enkele franse termen (zoals croissant). Aan het eind van deze periode was hij de financieel specialist van de VVD die de financiele plannen van de VVD in de raad moest uitleggen. Iedereen had de indruk dat hij het zelf ook niet begreep en dat pleit voor hem. Bourgondische instelling, en ik heb dan ook met veel plezier de nodige glaasjes wijn met Noel gedronken.
Eco van Efferink (VVD)
Eco was de welbespraakte voorganger van de VVD. Hij was in het begin van de afgelopen periode fractievoorzitter met Hilde en Anita in de fractie. Waar anderen zwaar aan de methadon zouden gaan, bleef Eco proberen een eensgezind VVD-geluid te laten horen. Na de komst van Noel ging het wel een stuk beter met de fractie, maar toen vlak voor de zomer Anita op het VVD-schild werd gehesen was het snel gedaan met de politieke houdbaarheid van Eco. Op zich ook niet gek, Eco zat al 12 jaar in de gemeenteraad. De cijfers geven de VVD gelijk: met Anita werden 2 zetels winst geboekt. Wellicht zien we Eco volgend jaar nog terug bij de provinciale verkiezingen, waarvoor hij zich kandidaat wil stellen.
Johan Velema (GB)
Johan was een raadslid van de kleine ergernissen. Burgers konden ook altijd hiervoor bij hem aankloppen, Johan maakte er werk van. Prachtig vond ik zijn uitnodigingen aan wethouders (infra) om met hem mee te rijden door het dorp zodat de wethouder zelf kon aanschouwen wat er allemaal mis was.
Wim de Mooij (GB)
Wim was raadslid,fractievoorzitter en wethouder geweest voor Gemeentebelangen Rijnsburg. Waar GBR een maatpak voor Wim was, heeft het GB-pak nooit echt lekker gezeten. Wim zal (denk ik) met name zijn Rijnsburgse periode koesteren.
Joke Slings (GB)
Joke heeft dit jaar van haar partij een 'gouden duim' gekregen voor haar verdiensten voor de partij. Al eerder heb ik op deze weblog vermeld dat deze eerbetuiging volledig terecht is. Onder leiding van Joke is GB gegroeid van 2 naar 5, waarna Joke wethouder werd. Na aftreden (de discodiscussie) was Joke alleen nog beschikbaar als raadslid. De man van Joke is inmiddels gepensioneerd, de kinderen de deur uit, en ze hebben een huisje in Frankrijk. Veel genieten en tijd stoppen in andere activiteiten, zoals de kunstvereniging.
Anne Post (CU)
Grote kennis van zaken, actievoerder, felle debater. Dat laatste (de felheid) was een kracht, maar ook een zwakte. De felheid zat een resultaat of een compromis wel eens in de weg. Ik blijf een zwak houden voor gedreven bestuurders. Mooi is dat de gedrevenheid niet verloren gaat, maar ingezet wordt voor een ander goed doel (zie www.denieuweabij.nl )
Jaap Oudes (CU)
Zonder dat ik iemand te kort wil doen: Jaap is het beste raadslid. Grote kennis, goede formuleringen/woordkeus, bestuurlijke instelling en nooit op de man spelen. de raadsvergadering over de bestuursovereenkomst van de RGL was weer een goed voorbeeld. Iedereen (college en raad) luistert naar Jaap, Jaap neemt de regie in de raad en alles komt goed.

Geachte dame en heren, dank voor jullie inspanningen voor het bestuur van onze fantastische gemeente! Het ga jullie goed en ik hoop jullie nog regelmatig te zien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten