woensdag 18 augustus 2010

niet geplaatste brief

Nadat ik gisteren de Volkskrant had gelezen, besloot ik om toch ook maar te reageren op de berichtgeving. De Volkskrant heeft mijn brief niet geplaatst, jammer, maar dan plaats ik de brief wel op m'n blog.

Gisteren (dinsdag) stond ook weer in De Volkskrant het nodige over de worsteling die in het CDA leeft over de huidige kabinetsformatie. Op de door de voorstanders gebruikte argumentatie valt het nodige af te dingen.

De voorstanders melden dat zij vertrouwen hebben in de fractie en Maxime Verhagen. waarom zouden de tegenstanders dat niet hebben? Ik ben het niet eens met deze keuze voor kabinetsformatie, maar ik zie niet in waarom dit zou betekenen dat ik geen vertrouwen zou hebben in de frcatie en de heer Verhagen. Integendeel, mijn vertrouwen in deze mensen is groot.

De voorstanders vinden het beter om de uitkomst eerst af te wachten en daar dan op het ingelaste congres over te spreken. Het CDA kent geen congrestraditie zoals bijvoorbeeld de PvdA. Voor wie nooit op een CDA-congres is geweest: gezellig,niet teveel discussie, lachen en klappen. Vele jaren was deze sfeer juist een kracht van het CDA, voor de huidige discussie kan het ook een zwakte zijn. Er moet geen straaljager gekocht worden, maar er moet een zeer principiele discussie gevoerde worden die de gemoederen binnen onze partij stevig bezighoudt. In dit kader is het juist goed en verstandig om die discussie nu reeds te voeren en niet te bewaren tot een partijcongres.

De ondertekenaars van de petitie worden afgedaan als onbeduidend. Collegawethouder Vroom maakt het op bladzijde 5 van de Volkskrant van gisteren wel erg bont: "het zijn frustraties met een verleden. Oud-voorzitters en mensen die vroeger veel te zeggen hadden". De ondertekenaars zijn lid van het CDA, worden alleen leden die (nog) een bestuurlijke functie vervullen serieus genomen? Zijn sommige leden meer gelijk dan andere leden?

Voor het CDA is het m.i. belangrijk dat zij duidelijk kiest voor de verworvenheden waar zij haar bestaansrecht aan ontleent. Een samenwerking in wat voor vorm dan ook, tast dit aan, committeert. De PVV zal niet gratis gedogen, daar zal onvermijdelijk iets tegenover moeten staan. Een regering moet zich niet laten gijzelen door verbale scheten en boeren die ongetwijfeld gelaten gaan worden. In deze tijd hebben we een stevig kabinet nodig, geen kabinet die elke week exegese nodig zal hebben van het gedoogakkoord.

Daan Binnendijk, wethouder gemeente Katwijk


1 opmerking:

  1. Mooi geschreven maar waarom de Volkskrant? Wat mankeert er aan de Katwijksche Post, of nog beter, gewoon de Rijnsburger, het dorp waar je wortels liggen! Daar ligt een doelgroep die hopelijk wel geïnteresseerd is in de persoonlijke mening van een plaatselijk bestuurder. Had wat mij betreft een veel meer gedurfde actie geweest :-)

    Wat mij in die PVV gedoog discussie verbaast is dat de VVD er blijkbaar weinig tot geen moeite mee heeft om met de PVV het bed te delen (ook al wordt het schijnbaar een LAT relatie).

    Partijcongressen worden interessanter als de tegenstellingen binnen de partij groter zijn gecombineerd met de wens de eigen mening uit te spreken. D66 kan er ook over meepraten. MAW de tijd is juist nu rijp dat ook het CDA zijn gedenkwaardig congres krijgt.

    gr. Marc (die op de valreep nog wel wil melden dat tijdens de meeste congressen uiteindelijk alleen de stem van de leider telt)

    BeantwoordenVerwijderen