woensdag 10 februari 2010

Debat




Gisterenavond was er een lijsttrekkersdebat in Tripodia, georganiseerd door de Katwijkse ondernemersvereniging (KOV). Het was allemaal goed geregeld, maar het debat was nogal tam. De lijsttrekkers haalden allemaal een goede voldoende, maar de test was gisteren niet echt moelijk. De stellingen bevatten niet genoeg prikkel om elkaar flink in de haren te vliegen.
Bij 1 stelling had wat mij betreft wel wat meer pit en lef in gemogen, door de presentatoren en door de debaters. Voor de stelling (zie straks) was er door alle partijen lovende woorden gesproken over het verbreden van de economische activiteiten, meer kennisintensieve bedrijven en het verminderen van 'de uitgaande pendel' (= meer werk bieden in de gemeente zodat minder mensen naar buiten de gemeente hoeven te reizen).

De stelling was : Er moet (minimaal) 40 hectare bedrijventerrein op de locatie vliegveld Valkenburg gerealiseerd worden.

De KOV denkt dat er 20 hectare netto bedrijventerrein gerealiseerd wordt op locatie Valkenburg en wil graag het dubbele. De werkelijkheid is genuanceerder: de gemeenteraad wil niet verder gaan (zie ISP) dan 20 hectare bruto-vloeroppervlak(bvo), hetgeen natuurlijk een stuk minder is dan 20 hectare netto. De partijen waren gisteren eensgezind tegen de bovengenoemde stelling en verder was er geen discussie over.

Jammer. Ik had nog wel 2 vragen:
1. aan mevr. van Ginkel van de VVD: In uw openingsspeech vermeldde u dat de VVD de partij voor ondernemers is. Op blz 2 van uw verkiezingsprogramma vermeld u dat u geen bedrijventerrein wil aanleggen op de locatie Valkenburg, dus zelfs geen 20 hectare bvo. Kunt u daar wat meer over vertellen?

2. aan alle partijen : als u al uw eerdere lovende woorden met betrekking tot uw visie over de economische toekomst nu daadwerkelijk meent, vindt u dan 20 hectare brutovloeropppervlak niet belachelijk weinig? Met een dergelijke oppervlakte kunt u toch zelfs geen begin maken aan de realisatie van uw doelen?

Er was gisterenavond ook een prachtig verhaal van Chiel Kuiper, een plaatselijke wijnhandelaar. Chiel levert wijn (onder andere) aan nagenoeg alle strandtenten in Katwijk. Op jaarbasis levert hij ongeveer 50.000 flessen wijn aan deze strandtenten. Hij mag van de gemeente echter niet met zijn bestelauto over het verharde gedeelte naar de strandtent toe om daar te lossen. Hij heeft hiervoor al eens een bon gekregen. De gemeente stelt dat het anders kan dan dat hij boven zijn auto moet laten staan en daar vandaan zijn wijn lost. Voor Chiel betekent dit dus dat hij een kleine 8.500 keer een doos wijn over de duinen zeult. Chiel wordt hier heel sterk van. Als u na de zomer een soort Jerommeke ziet lopen : dat zal vast Chiel zijn.

Naar aanleiding van mijn blog van gisteren bereikte mij de vraag: is er dan niets goed aan het programma van de VVD? Nee, zo ver wil ik niet gaan. Er is 1 punt waar ik het hardgrondig mee eens ben. Ik vind dit een verfrissend en goed punt. Ik weet ook zeker dat andere partijen dit niet in hun programma hebben opgenomen, ze hebben er zelfs niet aan gedacht : De daders van de ramkraken van de laatste tijd moeten gepakt en bestraft worden (blz 6). Het is mij niet helemaal duidelijk wat het gemeentebestuur hier voor invloed op heeft, maar ik vind het wel een heel goed punt. Stel je voor dat we ze zouden belonen? Nee, in dit geval ben ik het echt met de VVD eens: ze moeten bestraft worden !

2 opmerkingen:

  1. Geachte heer Binnendijk,

    Ook dit is weer een schot voor open goal, waarvoor je geen Dirk Kuijt hoeft te zijn om die te verzilveren. Waar is Uw politieke raffinement??? Waar is Uw politieke ervaring en waar zijn Uw politiek/bestuurlijke inzichten????

    Vindt U niet als ervaren raadslid en gemeentebestuurder dat de gemeente een taak heeft op het gebied van veiligheid, waaronder ook de bestrijding van criminaliteit?
    Heeft U nog nooit gehoord van een integrale aanpak van veiligheids- en leefbaarheidsproblematieken?
    Heeft U nog nooit gehoord dat bij een integrale benadering van veiligheid en leefbaarheid er zeer goeie ervaringen ervaringen zijn opgedaan als de gemeente een actieve regierol op zich neemt?
    Kunt U er in het geval van ramkraakproblematieken (diverse winkels in Katwijk en Rijnsburg het afgelopen jaar)zich geen voorstelling van maken dat de gemeente veel kan doen om dergelijke vormen van ernstige criminaliteit te voorkomen?

    Dan stel ik voor dat we samen eens afreizen voor een werkbezoek aan de gemeente Rotterdam. Wellicht dat U zich door collegae daar wel laat overtuigen dat U als gemeentebestuurder wel terdege een flinke bijdrage kunt leveren aan de bestrijding van criminaliteit?


    Kier Brul.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nou moe, vind ik een punt goed van het VVD-programma, is het weer niet goed!

    BeantwoordenVerwijderen