maandag 1 februari 2010

lessen in gemeentepolitiek 1

Afgelopen zaterdag stond er een lovend stuk over deze blog in Springtij (LD). Elk voordeel heeft natuurlijk ook weer z'n nadeel. Vanaf nu gaan moeder, vrouw en burgemeester ook mijn blog lezen en dit kan natuurlijk een beperkende invloed op de creativiteit hebben.

De komende weken barst het verkiezingsgeweld echt los. Er komen nog 5 commissievergaderingen, 1 raadsvergadering en in ieder geval 2 debatten. Ik sta hierbij wat minder op de voorgrond, misschien is het daarom goed om ook wat kennis over te dragen. Hieronder geef ik dan ook tips&trucs die een ieder goed kan gebruiken de komende weken.

1. 'Minder regels'
Vermeld te pas en te onpas de kreet 'minder regels'. Dat veel regels door hogere overheden opgelegd zijn, dat lokale regels ook allemaal door de gemeenteraad zijn vastgesteld, dat is een detail: gewoon roepen 'minder regels'. Een intelligente vraag zou zijn "welke regels moeten er dan geschrapt worden?". Wegbluffen door te zeggen dat je na de verkiezingen het college de opdracht zal geven om 100 regels te schrappen.

2. 'Geen belastingverhoging'
Niemand vindt belastingverhoging leuk, dus deze kreet doet het altijd goed. Dat de gemeente slechts voor minder dan 10% haar inkomsten ontvangt uit eigen belastingen en voor de rest afhankelijk is van de bijdrage van het rijk (gemeentefonds) weet niemand. Dat er de komende jaren draconische bezuinigen op dit gemeentefonds aankomen (voor Katwijk zo'n 5 miljoen euro), ook dat is slechts bij intimi bekend. U weet dat naast fors schrappen in taken, waarschijnlijk ook belastingverhoging noodzakelijk is. Toch niet doen, eerlijkheid kost in deze fase stemmen, dus blijven roepen : 'geen belastingverhoging'.

3. 'Geen bezuinigingen'
Je wordt niet populair door te zeggen dat je sommige dingen niet meer wil of kunt doen. Het beste is dat je stelt dat alles beter en meer moet.

4. 'het is de schuld van anderen'
Geef van alles wat misgegaan is de schuld aan het rijk, de provincie en het college. Dat de gemeenteraad ook een rol in de besluitvorming heeft, komt nu even niet van pas. Kies vooral slachtoffers die al vaker negatief in het nieuws hebben gestaan, dat roept herkenning op. Honger in Afrika? Hans Vingerling ! Voetbal weer afgelast? Asje van Dijk!

5. 'Minder ambtenaren'
Deze doet het ook altijd goed. Roept het CDA 10% minder, de VVD roept dan 15-20% minder. Het is natuurlijk lastig als je wel alles wil blijven doen en dan vooral (nog) beter. Een keuze voor minder ambtenaren werkt dus alleen als je ook bereid bent om daadwerkelijk taken af te stoten en minder te gaan doen (maar zie hiervoor: dat gaan we nu natuurlijk nog niet zeggen)

6. 'Neem geen beslissingen meer voor de verkiezingen'
Aan elke beslissing zitten haken en ogen. Neem geen risico. Natuurlijk hebben we nauwelijks wat te zeggen over de RGL, maar doe alsof dat wel zo is. Het tekenen van de bestuursovereenkomst met de provincie is verreweg het beste wat de gemeente Katwijk kan doen, maar denk nu vooral niet aan de gemeente maar aan je zelf. Eerlijk duurt het langst en laten we daar nu net even geen tijd voor hebben.

7. 'Gebruik oneliners en alliteratie'
Spreek kort en niet te wollig. Bedenk vooraf leuke oneliners en alliteraties (blijft goed hangen). Traumatram van Oudes was best goed. Valkuil: tyfus en tering voldoen wel aan de alliteratie, maar het niveau wat het uitstraalt is toch niet te prefereren.

8. 'Maak het niet te gek'
Gezien het voorgaande zal een ieder met meer dan 5 jaar lagere school begrijpen dat het VVD-plan ( minder regels, geen belastingverhoging, meer doen, 20 miljoen terug aan de burgers, 15-20% minder ambtenaren) niet helemaal klopt. Overdrijf dus niet, je moet je publiek wel een beetje serieus nemen.


3 opmerkingen:

  1. Geachte heer Binnendijk,

    Bij velen is het langzamerhgand bekend dat U er kennelijk genoegen in schept om op een welhaast vileine wijze te reageren naar Uw omgeving. En daar geeft U op Uw huidige blog, maar ook in Uw huidige campagne weer volop blijk van.

    Is dat de reden waarom er zo gering op Uw blogs gereageerd wordt en waarom dit college, waar U als CDA en CDA-er zo prominent deel van uit maakt, zo kritisch benaderd wordt in de pers?

    Uw laatste opmerking is kenmerkend voor de welhaast arrogante wijze waarop U en Uw partij in het politieke leven staan. Wat mij en de VVD betreft is het met respect net als met integriteit. Je hebt of toont dat niet een beetje, maar gaat er vol voor. Wij hebben volledig respect voor de Katwijkers, Rijnsburgers en Valkenburgers! En natuurlijk proberen wij middels de door U genoemde strategien onze uitgangspunten onder de aandacht te brengen. En voor wat betreft die uitgangspunten, mag dat voor niemand een verassing zijn. Wij zijn daar altijd helder en consequent in geweest.

    Dat is niet van elke partij te zeggen.

    Speel open kaart, en laat ons op een waardige wijze de politieke degens kruisen en dan zult U merken dat U de afgelopen jaren door GB in de tang gehouden bent, dat U als "Daan de Bouwer" wellicht veel rechtszaken had kunnen voorkomen door eerst aan de verkeersmobiliteit aandacht te schenken en dat die VVD nog niet zulke gekke voorstellen heeft.

    Met liberale groet,

    Kier Brul,
    kandidaat raadslid voor de VVD.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Geachte heer Brul,

    Gisteren werd ik er op gewezen dat u nog op deze aflevering heeft gereageerd. Ik ben van mening dat ik juist open kaart speel door de strategie hierboven helder uit de doeken te doen. U bevestigt dat ook door te stellen dat u gebruik maakt van deze strategie (wel eerlijk). Ik zal de komende tijd nog de nodige aandacht aan de VVD besteden om te kekijken of ze, zoals u stelt, nog niet zulke gekke voorstellen heeft.

    Met een vriendelijke groet,

    Daan Binnendijk

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Geachte heer Binnendijk,

    Gezien het karakter van de lessen die u met de wijsheid van toen en nu heeft geleerd vermoed ik dat uw moeder, uw vrouw en uw burgemeester niet van VVD-huize zijn......

    Hoogachtend,
    Roelof van Netten

    BeantwoordenVerwijderen