maandag 8 februari 2010

Liverpool


Het afgelopen weekend ben ik in Liverpool geweest. Ik maak deel uit van een groepje Katwijkers die zeer geinteresseerd is in cultuur en dan met name Angelsaksische cultuur. De bestemming was dit jaar de europese cultuurhoofdstad van 2008, Liverpool.

Vrijdag werd er gestart met de zogenaamde Beatletour. In een bus die ze in Oost-Europa beleefd zouden afwijzen werden we vervoerd langs alle plaatsen in de stad die ook maar iets met the Beatles te maken hadden. We weten nu waar de moeder van de huishoudster van John Lennon heeft gewoond en tegen welke boom de 2e hond van Ringo regelmatig z'n plasje tegenaan deed (de boom staat er nog !). Gelukkig stopte de bus af en toe zodat we ook naar buiten konden om van deze plekken foto's te kunnen maken.

'S avonds kwamen we regelmatig vriendelijke engelsen tegen. Ze vroegen hoe laat het was, waarna ze zich afvroegen uit welk land je kwam. Na wat gokjes (Norway?, Zimbabwe?) kwam men op het goede antwoord, waarna ze geld vroegen. Ik vond dat gek want ik was toch degene die de goede antwoorden wist, ik zou eigenlijk geld moeten krijgen. Als je geen geld gaf dat maakte ze een opmerking over het weer, iets van 'modder' en 'fog'. Dit kon ik volmondig bevestigen want er was een behoorlijke mist (great fog), waarna ze snel iemand anders de tijd gingen vragen. Ik had toch al gezegd hoe laat het was? Het lijken wel raadsleden die engelsen.

Op zaterdag was er een keuze programma. Er was een tentoonstelling over papiervouwen in het Edwardiaanse tijdperk en de lokale voetbalderby Liverpool-Everton. Na rijp beraad bleek een meerderheid voor het laatste te opteren. Wat een sfeer! Er werden prachtige ballads gezongen, en kreten als 'Hup Liverpool, zet hem op' geuit. De wedstrijd was niet best. Liverpool won met 1-0. De enige goal werd gemaakt door iemand waarover wij later hoorde dat het een Nederlander is, sterker nog, een Katwijker !

De volgende dag hebben wij de haven bezocht, waarna de terugreis aanvaard werd. Moe maar voldaan keerde we terug. Onze culturele inzichten zijn duidelijk aangescherpt en verrijkt, maar onze liefde voor cultuur komt nu weer even op de 2e plaats, want we moeten nu weer aan het werk.
Vanavond is er commissie ruimte. Zullen de raadsleden ook geld gaan vragen voor de vragen die ze stellen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten