woensdag 13 januari 2010

Revitalisering 't Heen


Vanmorgen heb ik de beleidsnotitie herstructurering bedrijventerrein 't Heen uitgereikt aan provinciaal statenlid Ronald Waterman en aan Peter Jongejan (Katwijkse Ondernemersvereniging). Veel statenleden aanwezig, bestuursleden van de KOV en ook een aantal direct belanghebbenden.

Herstrurering van 't Heen is belangrijk en gelukkig is er in deze periode veel aandacht aan gegeven. We hebben voor de planvorming de nodige subsidie van de provincie gekregen en het maken van een Maatschappelijke Kostenbatenanalyse (MKBA) voor duurzame energie op 't Heen wordt zelfs volledig vergoed door de provincie. De gemeente is ook gezegend met een actieve ondernemersvereniging. Zij hebben een uistekende input geleverd in het proces en ondersteunen de plannen van de gemeente.

De ruimte is schaars. Zeker ook in onze gemeente. Het is daarom ook goed dat er niet alleen naar nieuwe uitleg (Klei-Oost-Zuid, vliegveld) wordt gekeken, maar ook naar bestaand terrein. 't Heen is met 68 hectare het grootste terrein van de regio, maar ook 1 van de oudste. Het is verstandig om de nieuwe uitleg te combineren met de herstructurering. Op deze manier kan schuifruimte benut worden en een dreigende verpaupering worden tegengegaan.

Voor onze gemeente is bedrijventerrein een must. De crisis wijst ons er ook weer op dat een betere diversificatie van bedrijvigheid gewenst is. 30% van onze directe en indirecte werkgelegenheid is gerelateerd aan sierteelt (bloemen) en 21% aan 'de bouw'. Natuurlijk moeten we koesteren waar we goed in zijn, maar het is wel duidelijk dat we kwetsbaar zijn. Bedrijven zijn kwetsbaar geworden en daarmee ook de werkgelegenheid. Een verdere diversificatie zal dan ook een speerpunt worden in het economisch beleidsplan.

Na afloop van de bijeenkomst was er nog een gezamelijke lunch waarbij ik een opbeurend gesprek had met Peter Jongejan. Zijn hond had vorig jaar in 1 nacht 13 kippen van de buren opgegeten. Na dit verhaal nam ik zonder schaamte nog een kroket.

Vanavond is er een vergadering van de commissie Ruimte. Een zeer volle agenda, met het vuurwerk met name in het begin. Ik ben zeer benieuwd of we dat in 1 avond gaan redden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten