Het is af en toe toch lastig uit te leggen wat een wethouder nu precies doet. Zeker in een gezin met kleine kinderen ( wat ik heb) is het ondoenlijk. Kinderen weten wat een politieman, een groenteboer en een slager doet, maar een wethouder? Een greep uit de vele opmerkingen/vragen van mijn kinderen:
- Papa zit alleen koffie te drinken
- Mama werkt (met daarbij de implicatie: Papa niet)
- Zeg maar tegen die man met de ketting dat je vanavond niet komt werken
- Ga je vandaag weer praten?
- Ben jij de baas?
- Is Jos jouw baas?
Met name de vraag 'wie is de baas' is belangrijk voor kinderen. Het is bijna niet te doen om uit te leggen dat papa niet de baas is, dat Jos de baas ook niet is, maar de gemeenteraad (en papa vindt dat weleens vervelend).
Het is ook best een lastig systeem om uit te leggen, gemeenteraad, commissies, fractievoorzitters, het presidium, het college, wethouders, burgemeester, enzovoort. Voor veel buitenstaanders is het toch een lastige materie. Wel is het zo dat van het voorgaande rijtje (behalve de burgemeester) een ieder afhankelijk is hoe de verkiezingen van de gemeenteraad op 3 maart verlopen. Des te belangrijker dat een ieder gaat stemmen op 3 maart, om zo invloed uit te oefenen op het gemeentebestuur.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten