donderdag 3 april 2014

De kiezers worden bedankt!!

In mijn vorige blog gaf ik een prognose van de verkiezingsuitslag. Toch nog even een evaluatie van mijn voorspellende gave.

CDA (prognose 9, uitslag 7)
Ik was optimistisch. Er zijn de afgelopen periode veel goede dingen gebeurd en gerealiseerd, er was/is een goede lijst en een zeer zichtbare campagne. Direct na sluiting van de stembussen werd er landelijk geventileerd dat het CDA tot de grote verliezers zou horen. Uiteindelijk viel dit buitengewoon mee, hetgeen het resultaat in Katwijk (-1) eigenlijk nog extra zuur maakte. Jeroen Ravensbergen is niet met voorkeurstemmen in de gemeenteraad gekomen. Dit was achteraf een domme opmerking van me. Er stonden al 2 Rijnsburgers hoger dan Jeroen op de lijst en dan is het wel heel lastig. Troostprijs voor het CDA: wel weer de grootste partij!

GB (prognose 4, uitslag 4)
Deze had ik goed, zie voor de motivatie mijn vorige blog. Ook had ik goed (maar dat was makkelijk) dat Marcel van Tol met voorkeurstemmen er in zou komen. Wat ik niet had voorzien is dat de nummers 5,7 en 8 , de nummers 2,3, en 4 zouden passeren met voorkeurstemmen. Achteraf was het wel logisch: nummer 5 was de 1e vrouw op de lijst, nummer 7 de 1e Rijnsburger en nummer 8 de eerder genoemde Marcel van Tol. Inmiddels heeft Corry Vingerling (de nummer 5) zich teruggetrokken tbv Rene Slootweg.

ChristenUnie (prognose 6, uitslag 6)
Had ik ook goed! Ook de voorspelling dat het dit keer een ruime 6 ipv een benauwde 6 zou zijn.

SGP (prognose 6, uitslag 6) 
Voor velen een verrassing, bij tussenstanden stond de SGP zelfs even op 7. Een plus van 1 zetel had ik voorzien.

VVD (prognose 3, uitslag 2)
Je hoefde geen profeet te zijn om te beweren dat de VVD zou verliezen. Het verlies (van 5 naar 2) was nog groter dan ik dacht. Ik had gedacht dat Edwin de Mol er met voorkeurstemmen in zou komen. Nee dus, wel de nummer 7 Annette Brul (1e vrouw, Rijnsburg).

PvdA (prognose 2, uitslag 2)
De forse landelijke tegenwind zorgde er zelfs voor dat een tussenstand voor de PvdA 1 zetel aangaf. Nadat de nummer 2 , Matthijs van Tuijl, na het zien van deze tussenstand even gereanimeerd moest worden, brachten de resterende 3 stemlokalen (1xVb,2x Rb) toch de verlossende 2 zetels. Knap gedaan gezien de landelijke PvdA uitslagen en persoonlijk: het is ze van harte gegund!

Hart voor Katwijk (prognose 0, uitslag 3)
Gezien de vorige prognoses moet de lezer gedacht hebben: die Binnendijk weet waarover hij praat, gemotiveerd en wel komt hij tot goede prognoses. En dan dit?? gewoonweg 3 zetels er naast! Was hier 'de wens de vader van de gedachte'? Nee, deze voorspelling was een blunder. u moet toegeven dat ik alles heb gedaan om dit onheil aan de gemeente te laten voorbijgaan, maar het is niet gelukt. Kennelijk geloven kiezers de financiele worsten die aan hen zijn voorgehouden, het is niet anders.
Het is overigens wel opvallend (en knap) dat Anita van Ginkel in 2010 de VVD van 2 naar 5 kreeg en nu dus HvK van 0 naar 3. Zelfs ik heb daar toch wel bewondering voor.

KiesKatwijk (prognose 1, uitslag 2)
Deze had ik bijna goed ingeschat. KK profiteerde optimaal van de as van het kwaad (lijstverbinding met HvK). Minder stemmen dan D66, maar door de lijsverbinding wel een zetel meer.

D'66 (prognose 2, uitslag 1)
zie bovenstaande opmerking. Toch viel het resultaat mij , ook gezien de forse landelijke plus voor D'66, een beetje tegen. Ik denk dat D'66 zelf ook op meer had gehoopt. Maar ach, je staat 'op de kaart'.

OPA en Jezus Leeft! had ik beiden op 0 staan. Dit kwam ook uit, hoewel OPA toch dichtbij een zetel is geweest. 


 

maandag 17 maart 2014

Prognose

Aanstaande woensdag zijn de verkiezingen voor de gemeenteraad. Zeker voor de direct betrokkenen zal het weer uitermate spannend zijn. De afdeling communicatie heeft goede plannen om van de uitslagenavond (itt voorgaande jaren) wat leuks te maken, met tussenstanden en dergelijke en is ook nog eens live te volgen via RTV Katwijk. Nu nog iemand die vriendelijk tegen de burgemeester vertelt dat hij echt de enige is die om 1 uur 's nachts koffie nog lekker vindt, en het belooft een leuke avond te worden.

Dit keer is het lastig om een goede prognose te geven. Er doen maar liefst 11 partijen mee die dingen om de gunst van de kiezer. Behalve de prestaties en presentaties, zijn ook landelijke tendens en opkomstpercentage van belang. Ondanks de moeilijkheidsgraad ga ik hierbij toch een poging wagen.

CDA
Er is in de afgelopen periode veel bereikt en gepresteerd. Vriend en vijand zullen dat (wellicht schoorvoetend) moeten beamen. Natuurlijk is dat niet de verdienste van alleen het CDA, ook niet van alleen collegepartijen, maar het CDA heeft daar zeker een forse inbreng in gehad, en natuurlijk ook de lijsttrekker Willem van Duijn. Leuke gimmick om in elk deel van het dorp iemand anders naast Willem op de poster te zetten. Het campagneteam en de kandidaten hebben de afgelopen weken onzettend hard gelopen.
CDA heeft nu 8 zetels. Behoud hiervan zou gezien de landelijke tendens al een goede prestatie zijn, maar ik heb er nog meer vertrouwen in.  Ik noteer voor het CDA 9 zetels met daarbij de opmerking dat Jeroen Ravensbergen er sowieso op voorkeurstemmen in komt.

Gemeentebelangen (GB)
GB gaat zeker verliezen, daar hoef je geen profeet voor te zijn. De vraag is alleen hoeveel gaan ze verliezen? Laat helder zijn: ik gun het ze niet, want GB vind ik een sympathieke club. Het is lastig om oppositie te voeren tegen (uitvoering van) beleid waar je het mee eens bent, GB is niet meer exclusief de enige lokale partij, D'66 doet nu mee, GB mist de charismatische lijsttrekker van de vorige verkiezingen, er zijn te weinig interessante nieuwkomers op de lijst, geen verkiesbare bekende Valkenburgers en Rijnsburgers. Zomaar een heel aantal redenen om gemotiveerd te kunnen stellen dat dit niet de verkiezingen van GB gaan worden. Nu heeft GB 7 zetels, maar voor deze verkiezingen noteer ik 4 zetels. Marcel van Tol komt met voorkeurstemmen terug in de raad, van Adriaan Heijnen nemen we afscheid (en dat vind ik jammer)

ChristenUnie (CU)
CU kan terugkijken op een geslaagde raadsperiode. Klaasjan vd Bent was leading in belangrijke dossiers en de overige raadsleden waren ook van goed niveau.  Persoonlijk vond ik wel dat ze af en toe probeerde de rol van collegepartij en oppositiepartij te combineren (wat de betrouwbaarheid niet verhoogde), maar daar valt de kiezer niet over. Ook de af en toe intens zure betogen in de raadzaal zullen weinig kiezers bereiken. Kwalitatief wel weer een sterke lijst. Vorige keer was het net aan 6 zetels, ik schat in dat ze die dit keer ruimer halen, wellicht zelfs met zicht op meer.  Ik noteer 6 zetels voor de CU.

VVD
Voor de VVD worden dit geen leuke verkiezingen. Landelijke tendens tegen, ruzie in de ploeg gehad, veel onbekende mensen op de lijst, lastig om prestaties van de VVD-wethouder uit te venten, onbekende lijsttrekker. Wat ik vooral opvallend vond, is dat de VVD zo onzichtbaar was in de campagne. Hadden ze geen tijd of hebben ze zich neergelegd bij verlies? Het maakte op mij een enigszins luie indruk. Kenmerkend voor de VVD was dat ze zaterdag de ingang van het Quickboysterrein niet konden vinden.

Ik heb ook kritiek op de verkiezingsposter. Ik denk dat je er verstandig aan doet om je lijsttrekker op de poster te plaatsen als deze bekend is en als je denkt dat het meerwaarde oplevert. Nico van Hoogdalem is een beste vent, maar (nog) niet erg bekend. Nu loopt er op de poster een man met een houtje-touwtje-jas waarvan je denkt : wie is het? waar wil hij naar toe? weet hij dat zelf wel?  Ik heb me ook wat verbaasd over de lage notering van Edwin de Mol op de lijst. Nu weet ik ook wel dat er begaafdere sprekers zijn, maar hij is tenminste nog iemand die wat doet. Ik noteer voor de VVD 3 zetels (die net aan gehaald worden!). Edwin komt er overigens met voorkeurstemmen in.

Een voorbeeld uit Belgie van een verkiezingsposter in de categorie 'what you see is what you get'



 SGP
De SGP wordt 1`van de verrassingen van de verkiezingen. Het slechte optreden tijdens de Algemene Beschouwingen van Wouter-Jan Vroegindeweij is vergeten of vergeven. De SGP heeft degelijk oppositie gevoerd, profiteert van de lage opkomst (sgp-stemmers komen altijd) en de SGP pikt wat stemmen af van de CU. Ik noteer voor de SGP 6 zetels (nu 5)

PvdA
Als de lijsttrekster zich nog meer beseft dat de gemeente nog groter is dan Valkenburg dan zou het nog beter gaan. Nog beter, want ondanks dat de PvdA de afgelopen periode met slechts 2 zetels in de raad zaten, heeft het duo Nelly/Matthijs er voor gezorgd dat het geluid van de PvdA goed gehoord werd. De club heeft wel mijn sympathie.Wel vond ik apart dat de PvdA in de verkiezingen het plotseling over 'de wijken' ging hebben en werk. Nu zal dit wellicht ingegeven zijn door landelijke opdrachten en profileringsdrang ten opzichte van lokale partijen, maar met name om 'de wijken' moest ik wel even fronsen. We zijn hier toch geen Amsterdam of Rotterdam? De verkiezingsposter van de PvdA vond ik niks. Er staan teveel mensen op. Puur vanwege de landelijke tendens noteer ik 2 zetels voor de PvdA.

Hart voor Katwijk (HvK)
HvK vind ik raadselachtig opereren. Men reduceert continu de vijver van potentiele kiezers. Allereerst de toevoeging 'Katwijk' in de naam. Dit gaat geen enorme hoeveelheden stemmen in Rijnsburg en Valkenburg opleveren. Vervolgens het ridicule programma. Uitvoering van het verkiezingsprogramma zou 5 miljoen structureel per jaar kosten !! Nu acht ik ze niet zo dom dat ze dit zelf ook niet weten, maar dat is de manier van de familie vG om stemmen te trekken. Maar hoeveel kiezers gaan hier intrappen? Vervolgens de rabiate anti-christelijke standpunten. Vind ik niet slim, je sluit hiermee een groot aantal potentiele kiezers mee uit. Vervolgens is voor HvK ook nog eens lastig om erg hard te reageren op de VVD-wethouder, want Anita heeft hem zelf uitgekozen en omschreef hem bij de Algemene Beschouwingen van november 2010 als een proffesional (itt de andere wethouders). Anita is ook het raadslid wat het meest afwezig is bij raadsvergaderingen. Ze heeft dus ook veel laten liggen voor free publicity. De kansen lagen er wel (mede door opstelling VVD), maar ze zijn niet benut. Ik twijfel tussen 0 en 1 zetel. Nou vooruit, omdat het Anita is : ik noteer 0 zetels

D'66
Dit zal voor een heel aantal stemmers een alternatief zijn voor GB of VVD. Landelijk fors de wind mee. Weliswaar relatief onbekend, maar wel frisse ploeg en een beschaafde lijsttrekker. Ik noteer 2 zetels.

KiesKatwijk
Jaap heeft maar 2 items (Vliegveld en N206). Hierbij poneert hij de nodige onjuiste stellingen, maar hij komt op 1 of andere manier wel slim over. Ook ik verdenk hem er daarvan. Nou vooruit, omdat het Jaap is: ik noteer 1 zetel. Jaap is ook voor het Europees Parlement kandidaat, voor 50+ (hij is een soort crypto-OPA). Indien hij inderdaad in de gemeenteraad komt dan zal de hele raad in mei wel op Jaap stemmen (Red Katwijk, stem Jaap!)

OPA Katwijk
Weinig van gezien. Gezien het goede seniorenbeleid van de afgelopen jaren , door de gemeente (en alle partijen), is er m.i. ook weinig behoefte aan OPA. Ik noteer 0 zetels

Jezus Leeft!
De heer Vlasman is een bijzondere man. Grappig hoe hij elke keer weer de lachers op zijn hand krijgt door te laten merken dat hij totaal niet weeet hoe het gemeentebestuur in elkaar zit. Dit maakt echter ook duidelijk dat hij er niets te zoeken heeft (voor de duidelijkheid: Hij wel, maar hij niet). Ik noteer 0 zetels.

Voor degenen die het met bovenstaande niet eens zijn, een troost: ik ken geen enkele prognose die juist is geweest mbt verkiezingen. Zelfs die van mij niet.






dinsdag 25 februari 2014

Verkiezingen, quiz deel 3

Mijn scherpste criticaster meldde mij over mijn vorige blog: "ik vind het allemaal gehakketak, kun je niet iets vrolijks schrijven over verkiezingen?".  Het is lastig, maar laat ik eens een vrolijke quiz doen.


In Rijnsburg had de plaatselijke krant (De Rijnsburger) elk jaar de goede gewoonte om een 1-aprilgrap te bedenken. Begin jaren 90 had men een bijeenkomst uitgeroepen voor een nieuw op te richten lokale partij. Er kwamen verrassend veel mensen op af. De grap was dus zeker geslaagd, maar de aanwezigen besloten de daad bij het woord te voegen en daadwerkelijk te starten met een nieuwe partij.

Vraag 1
Welke Rijnsburgse partij (of afdeling van) is ontstaan uit een 1-april grap?
a. Pvda/OpenLijst
b. Gemeentebelangen Rijnsburg
c. CDA Rijnsburg
d. VVD Rijnsburg

De laatste jaren wordt er weer schriftelijk gestemd en handmatig geteld. De kiezer merkt daar op zich weinig van, het kost niet veel meer tijd dan elektronisch stemmen. Vooral voor de tellers en voor de geinteresseerden in de uitslag is handmatig tellen een kwelling.
Het elektronisch stemmen was voor sommigen overigens best lastig. Hoewel strikt genomen verboden, werd naar eer en geweten, af en toe iemand geholpen. Zo heb ik zelf ook weleens iemand van het gezinsvervangend tehuis geholpen. Die drukte met z'n hele hand wel 20 namen te gelijk in en zei: "heb ik zo goed gestemd, Daan?" waarop ik zei: "Jan, hij zit er ongetwijfeld bij, maar ik kom je toch even helpen" (hij wilde vervolgens PvdA stemmen, wat ik dan ook voor hem gedaan heb. Strikt genomen heb ik dus toch een keer PvdA gestemd)

Vraag 2
In het verkiezingsbureau Vlietstede (zorgcentrum) komt een oude vrouw met een rollator naar de stembureauleden toe. Lichte paniek "toen ik van huis ging wist ik nog op wie ik ging stemmen, maar ik ben het vergeten". Een stembureaulid (zelf lid van VVD) ging met de vrouw achter de stemcomputer staan en indachtig de grote confessionele aanhang in dit stembureau zei het stembureaulid : "bedoelt u soms de Mooij?" "ja, inderdaad die bedoel ik. Waarna het stembureaulid de vrouw hielp om op Jaap de Mooij van de CU te stemmen. Wat zei de vrouw bij het verlaten van het stembureau?
a. Bedankt voor de hulp!
bInderdaad, ik wilde op Jaap de Mooij stemmen
c. Inderdaad, ik wilde op Riekus de Mooij stemmen (toen lijsttrekker voor CDA)
d. haha, ik ben de misteryguest, u mag helemaal niet helpen met stemmen!  

De uitslag is toch altijd een spannend gebeuren. De dag na de verkiezingen is er een uitgebreid rapport beschikbaar waar je kan zien de stemmen op elke kandidaat en ook per stembureau. Ik kijk altijd naar rariteiten, zoals 'wie heeft de minste stemmen'. Zo is er altijd wel een kandidaat die 0 stemmen heeft gekregen. Vind ik altijd treurig, iemand die ook zichzelf niet goed genoeg vindt om te stemmen. Om dit te voorkomen stem ik ook altijd op mezelf, los van het feit dat ik verreweg de beste kandidaat ben. Ik hoop dat Jaap Haasnoot (KK) dit ook leest, zich een trauma bespaart en op zichzelf stemt.

Vraag 3
Hoeveel stemmen kwam de PvdA bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen tekort voor een 3e zetel?
a. 27
b. 17
c. 7
d. genoeg

Vraag 4
Om het een beetje goed te verdelen, niet te veel opstoppingen te hebben bij het stemmen, zijn er verschillende stembureaus. We hebben in Katwijk 27 stembureaus, verspreid over de gehele gemeente. In Valkenburg zijn er 2 stembureaus. Waar zijn die gevestigd?
a. de Terp en bij Valken'68
b. de Terp en in het oude gemeentehuis
c. de Terp en bij de Castellumruiters
d. allebei in de Terp

De opkomst bij verkiezingen neemt steeds verder af. Het is toch eigenlijk heel treurig indien minder dan 50% van de stemgerechtigden komt stemmen. Sommige treuren daar minder om, zo is de SGP door een zeer trouwe opkomst van de eigen achterban zeer gebaat bij een lage opkomst. Geen verwijt, maar een constatering.

Vraag 5
 De hoogste opkomst bij verkiezingen is in de jaren 80 bereikt in Liberia. Hoe hoog was de opkomst in percentage van het aantal kiesgerechtigden?
a. 89,5 %
b. 93,3 %
c. 215 %
d. 97,5 %

In de aanloop van verkiezingen proberen partijen ook wel eens iets grappigs te bedenken, iets onverwachts. Zo liet het CDA in 2010 op een zonnige zaterdag een vliegtuigje rondvliegen met een spandoek over het centrum van Katwijk aan Zee.

Vraag 6
Wat was de tekst op de spandoek?
a. Sorry Raboen, Rijnsburg kampioen
b. Zimmer frei, van Kruistum schilders
c. Stem CDA!
d. Geen gezeik, stem Binnendijk

  Vraag 7
Van welke partij is dit (wel erg eerlijke) verkiezingsposter?
a. Hart voor Katwijk
b. VVD
c. PvdA
d. Gemeentebelangen

Wordt vervolgd!

dinsdag 18 februari 2014

Collegevergadering dinsdag 1 april 2014

De verkiezingen voor de gemeenteraad in Katwijk zijn op 19 maart 2014 schokkend verlopen. Een wekenlang keiharde verkiezingsstrijd, met als dieptepunt een bijeenkomst vlak voor de verkiezingen met als thema 'geen pedofielen in Katwijk'. Niemand wist of en waar ze in Katwijk wonen, maar de 'sfeer' kwam er goed in.
Bij zijn afscheid deed ex-wethouder Binnendijk een beroep op eerlijkheid en hekelde de vele leugens en valse beloften tijdens de verkiezingscampagne. Democratisch onsportief, maar hij verweet de kiezer dat die er een puinhoop van gemaakt had en eindigde met een soort vakbondsleus: "Willen we naar de kloten?" Dan gaan we naar de kloten!"  
Want wat niemand vooraf verwachtte, gebeurde: de zittende partijen werden weggevaagd door vernieuwing predikende partijen. Sterker nog, mede door de goed uitgepakte lijstverbinding, haalden nieuwelingen Hart voor Katwijk en KiesKatwijk samen de meerderheid. Een nipte meerderheid (samen 17 zetels), maar genoeg voor een razendsnelle collegevorming. Binnen enkele dagen was er een nieuw college gevormd, waarbij Hart voor Katwijk 2 wethouders levert en KiesKatwijk 1 wethouder. Op donderdag 27 maart 2014 is de nieuwe gemeenteraad en het nieuwe college geinstalleerd.

Hieronder een woordelijk verslag van de eerste collegevergadering (dinsdag 1 april) waarbij de wethouders van Hart voor Katwijk (W1/loco en W3), de wethouder van KiesKatwijk (W2) en de gemeentesecretaris (G) aanwezig zijn. De burgemeester had niet gerekend op een dermate snelle collegevorming. Hij kon niet onder gemaakte afspraken in het kader van de RvE uit, en is bij deze vergadering dus niet aanwezig.

W1/loco : Welkom bij deze eerste collegevergadering van het nieuwe college, ik heb er zin an.
W3: Heerlijk, geen CDA'er te bekennen. Ik wil ze niet zien, niet horen en niet ruiken!!
W1/loco (lacht)
W3: Ik wil gelijk wat maatregelen nemen waarmee we laten zien dat we nieuw zijn en dat het anders zal gaan. Allereerst, het ambtsgebed vooraf aan de raadsvergadering. Die achterhaalde religieuze meuk schaffen we direct af. Ik heb nog gedacht om het te vervangen door een ambtsvloek, maar laten we beginnen met afschaffen van het ambtsgebed.
W2: Ik heb niet zoveel moeite met het ambtsgebed. Ik zou er zelf niet aan meedoen, maar als anderen het wel goed vinden dan heb ik er niet zoveel moeite mee.
W3: Niks daarvan, afschaffen!!
W2: Ach, ik wil er geen punt van maken.
W1/loco: dan schaffen we het af

W3: En dan die ambtenaren van de burgelijke stand!
G: Wat is daarmee aan de hand?
W3: Katwijk houdt zich niet aan de wet! De wet stelt dat alle ambtenaren van de burgelijke stand ook bereid moeten zijn om paren van hetzelfde geslacht te trouwen. Ambtenaren die dat niet willen, moeten we niet hebben, want we moeten ons aan de wet houden!!
G: Materieel maakt het toch niet uit. In Katwijk kan iedereen trouwen, ook van hetzelfde geslacht. Het is ook al regelmatig gebeurd, alleen niet door iedere ambtenaar van de burgelijke stand. Niemand heeft moeite met deze situatie.
W2: Ik ook niet, mij interesseert alleen het vliegveld en de Rijnlandroute. Voor de rest zal het me een worst zijn.
W3: Mij interesseert het wel! Katwijk moet zich aan de wet houden! Daarom heb ik het volgende bedacht..
W1/loco: (kijkend naar G en W2) let op, hij vertelde het me gisterenavond, het is echt een briljant idee!
W3: We ontslaan alle ambtenaren van burgelijke stand en vervangen ze door homo's en lesbiennes. We voldoen aan de wet en daarnaast zijn homo's altijd ontzettend leuk met presenteren en zo, dus de kwaliteit gaat er ook nog eens mee voor uit!
(er valt een stilte)
W1/loco: Goed, dat is dan besloten.

W3: Nu we het toch over ambtenaren hebben. In ons verkiezingsprogramma hebben we beloofd om het in deze periode met minder ambtenaren te doen. Ik wil geen ingewikkelde procedures die maandenlang gaan duren. Ik stel een eenvoudige en objectieve oplossing voor: morgen ontslaan we alle ambtenaren waarvan de achternaam begint met een S of een T.
G: (verslikt zich in zijn koffie)
W3: hahaha, ik maakte maar een geintje, hahaaha. Even serieus: we beginnen gewoon bij de A en de B.
W2: wanneer gaan we het nu over het vliegveld hebben?

W1/loco: op de agenda staat nu de lastenverlichting voor de burgers. in ons verkiezingsprogramma hebben we gesteld dat we de hondenbelasting afschaffen, gratis parkeren voor alle Katwijkers en een teruggave aan de burgers van de NUON-gelden.
W3:  dat laatste moet je zien als een andere omschrijving van wat we in het vorige verkiezingsprogramma van de VVD hebben gezet: ieder huishouden 1000 euro.
G: Op uw verzoek hebben we grofweg uitgerekend wat deze lastenverlichting betekent voor de gemeentebegroting: afschaffen hondenbelasting 300.000 euro structureel, de parkeerinkomsten per jaar zijn ongeveer 1 miljoen euro, als we aannemen dat ongeveer 70% door onze eigen inwoners betaald/geparkeerd wordt, dan is dat 700.000 euro structureel. De 1.000 euro betekent 23,5 miljoen euro incidenteel bij 23.500 huishoudens en daarnaast rendeert dit bedrag momenteel in de begroting. Bij de huidige interne rente (4,35%) betekent deze laatste uitgave een structurele verslechtering van de begroting van iets meer dan een miljoen. Allemaal een beetje technisch, maar in Jip&Janneke is het als volgt: bij elkaar kost het lastenverlichtinspakket van Hart voor Katwijk dus 23,5 miljoen incidenteel en even meer dan 2 miljoen structureel. Met name voor het laatste moet dekking gevonden worden, anders gaat het snel mis. Indien we dit willen doen, dan moet er dus voor ruim 2 miljoen bezuinigd worden.
W1/loco: Dan schaffen we de voedselbank af, laat men gewoon naar de Albert Heijn gaan.
W3:We noemen het geen afschaffen, maar privatiseren. We privatiseren de voedselbank! en vanaf deze week ook nog eens op zondag open!!
G: Dat kan, maar dan zijn we er nog lang niet. De gemeente geeft geen 2 miljoen per jaar uit aan de voedselbank.
W2: de voedselbank schaffen we niet af. Mijn socialistische achtergrond laat dit niet toe.
W3: 2 miljoen bezuinigen, dat is wel een heel forse taak, zeker nadat er in de vorige periode al zo fors is bezuinigd. Weet je wat, laat maar zitten die lastenverlichting.
(grote verbazing aan tafel)
W3: Net als bij de vorige verkiezingen (toen nog VVD) hebben we maar wat lastenverlichting opgeschreven. Wij weten ook wel dat het flauwekul is, maar de stemmen zijn al binnen. (W3 denkt hardop) Kunnen we niet stellen dat KiesKatwijk tegen de lastenverlichting was en dat we helaas geen meerderheid voor onze plannen hadden? Hebben we vorige keer ook gedaan. Wat moeten we aan onze kiezer in 2018 aanbieden? alle belastingen afschaffen?
W1/loco: Ik stel voor dat we dit nog even aanhouden. Laten we er met z'n allen nog eens goed over nadenken hoe we dit aanpakken.

W1/loco: de ondertunneling van de N206
W2: Eindelijk.... ik denk dat we hier snel uit zijn. We waren immers beiden voor ondertunneling bij de Duinvallei en verdieping bij Valkenburg.
G: Ondertunneling kost 90 miljoen euro en verdieping bij Valkenburg schat ik in op 10 miljoen. Totale kosten dus 100 miljoen euro.
W2: De kiezers zijn duidelijk geweest, dit wil men.
G: Ja, kennelijk... maar hoe gaan we het betalen?
W2: daar vraag je me wat... ik ben meer iemand van het idee en niet zozeer van de oplossing...Kunnen we dat niet lenen?
G: Misschien wel, heb ik nog niet onderzocht, maar de rentelasten (afgezien van aflossing) drukken natuurlijk wel structureel op de begroting. Alleen al bij een rente van zo'n 3% is de structurele last (zonder aflossing) 3 miljoen euro per jaar. Gecombineerd met het vorige agendapunt , de lastenverlichting, is er voor het nieuwe college dus al 5 miljoen euro structureel te dekken. Zeker na de bezuinigingsronde en takendiscussie uit de vorige periode lijkt het me een onmogelijke taak om nog eens voor dit bedrag aan taken te schrappen en te bezuinigen.
W1/loco: ik begrijp dat niet. Wij hebben aan de kiezer lastenverlichting en een tunnel beloofd, dan moeten we dan doen
W3: beloofd.... voorgehouden... dat lijkt me genuanceerder
G: bekijk het eens prive. Ik vind een Lamborghini Aventor geweldig mooi. Ook al heb ik het aan mijn vrouw beloofd..... ik kan het niet betalen.
W1/loco: wat gebeurt er als we het toch gewoon doen?
G: ook dat eerst even prive: als ik rare overeantwoorde dingen zou doen, zoals bijvoorbeeld toch die Lamborghini zou kopen en daarmee in financiele problemen zou komen, dan worden er maatregelen genomen. Ik word even onder de koude douche gezet, een tijdje opgenomen en intussen probeert iemand anders orde op zaken te stellen. Zo is het in feite ook bij gemeenten, alleen heet het dan anders. Gemeenten kunnen ook onder toezicht en curatele geplaatst worden. Een maatregel die dan ook vaak wordt genomen is dat een gemeente  haar OZB-inkomsten tot het maximum moet opschroeven om weer financieel gezond te worden. Grappig eigenlijk, je voert lastenverlichting door en als beloning krijg je van hogerhand lastenverzwaring opgelegd.
W2: We kunnen toch ook eisen dat de provincie de tunnel betaald??
G: Ik kan ook vragen aan mijn buurman of hij de Lamborghini wil betalen
W3: Hou op G! Dit lijkt op insurb..insurbri....
W2: gezagsondermijning
W3: precies, gezagsondermijning!
G: excuus, zo is het niet bedoeld, maar mijn rol is om u te adviseren.
W2: Op 28 februari hebben we op de wijkavond nog zonder enige twijfel verkondigd dat er een tunnel zou komen, als ze op ons zouden stemmen. We moeten de burgers serieus nemen!
G:  Als je burgers serieus neemt, dan moet je eerlijk tegen hen zijn.
W2: Ik wil ook een stadspark op de tunnel.
G: dat komt nog eens boven de al forse uitgaven. De vraag blijft: hoe gaat dat betaald worden? Zo ging dat toch ook toen je vroeger in de gemeenteraad zat, Jaap?
W2:  ook toen was ik meer de man van het idee. Mijn idee was altijd goed en de rest begreep er niets van, maar als je echt met 'je voeten in de modder staat' dan is dat wel anders, dat merk ik nu ook. er wordt kennelijk ook verwacht dat je een idee uitwerkt, en onderbouwd en zo.
W3: toch lijkt het me wel wat, je hond belastingvrij laten poepen in zo'n stadspark
W1/loco: ook dit punt moeten we maar even aanhouden denk ik. Ik wil graag een wat meer precieze berekening van de uitgaven.
G: dat kan natuurlijk, maar het zal een heel groot bedrag blijven.

W1/loco: en dan nu het vliegveld
W2: Wat vinden jullie van mijn idee voor een zakenvliegveld?
W3: Een ontzettend stom plan, dat vinden wij er van.
W2: huh? waarom?
W3: Het is al een keer uitgebreid onderzocht. Om een zakenvliegveld te laten renderen moet er om de 5 minuten een vliegtuig opstijgen. Er had toen al niemand interesse in om het te doen en daarnaast: een marinevliegkamp is wel grappig, er gebeurt niet te gek veel en je hebt er niet zoveel last van. Elke 5 minuten  een vliegtuig, de omgeving rondom het vliegveld wordt er gek van
W2: Het zou goed zijn voor de economie en wie wonen er nou dicht bij het vliegveld?
W1/loco en W3: Wij

W1/loco: voor deze week wel weer genoeg. Volgende week zullen we het onder andere over de sluiting van de bieb hebben. Ik vond het leuk vandaag.
W3: je deed het ook goed moet ik zeggen.
W2: Ik twijfel wel over mijn portefeuille. Over infrastructuur en het vliegveld, iedereen heeft een andere mening. Ik vond boe-roepen aan de zijlijn toch leuker, denk ik.
G: Ik breng alvast de stukken naar het secretariaat
(G verlaat de kamer)

W3: die gemeentesecretaris moeten we in de gaten houden. Ik vraag me af of hij de vernieuwing niet te veel gaat tegenhouden.
(de wethouders verlaten ook de kamer)
    

   

Nabrander



Toen ik vanmorgen na de collegevergadering even een broodje ging eten bij een onvolprezen restaurant aan het Bosplein, viel mij het bovenstaande op. Valt het u ook op?
a. Ook Jezus Leeft! en de ChristenUnie blijken mensen van vlees en bloed en plakken over andere posters heen (de ChristenUnie zelfs over een poster van Jezus Leeft!)
b. De gemeente heeft vanmorgen overal een extra plakbord erbij geplaatst.
c. Jezus houdt van jou, Irene van der Plas!
d. wat heeft Klaas-Jan van der Bent een ontzettend groot hoofd

maandag 10 februari 2014

verkiezingen winnen deel 2

Na de nodige positieve en negatieve reacties op de vorige blog, gaan we weer vol goede moed verder met de cursus 'hoe winnen we verkiezingen'. Het gaat daarbij natuurlijk niet om fatsoen, of zo iets ouderwets als 'normen en waarden'. De winst telt en de rest is bijzaak. Dit vergt een bepaalde houding van de deelnemers (winnaarsmentaliteit!). Om alvast weer een beetje in de stemming te komen hierbij een oefenvraag (die niet/nauwelijks met politiek te maken heeft) waarbij de juiste winnaarsmentaliteit ook direct naar het juiste antwoord leidt.

Enige jaren geleden was ik met de CDA-fractie een vrijdag/zaterdag op stap om na te denken over bepaalde beleidsvraagstukken en om de teamspirit hoog te houden (en ja Tejo, we betaalden dit zelf!). De locatie was in Noordwijk, want dan konden we er gezellig met de fiets naar toe. Vrijdagavond wordt ik aan de bar benaderd door een wulpse dame die met zwoele stem aan mij vraagt: "Zeg, is die mooie sportwagen van jou?"

Oefenvraag
Wat is dan het juiste antwoord, indachtig de juiste verkiezings-/winnaarsmentaliteit?
a. Ja, die is van mij
b. Ja, het is even behelpen, mijn Lamborghini staat bij de garage
c. Nee, die herenfiets met dat kinderzitje is van mij
d. Ja, die is van mij, zullen we een stukje rijden.

Ik heb mogen ervaren dat antwoord c (fout!) er toe leidt dat je de betreffende dame de rest van de avond niet meer spreekt. Een voordeel van deze boerse eerlijkheid is natuurlijk wel dat ik nog steeds gelukkig getrouwd ben.

Genoeg gezever, we gaan aan de slag!

Sommige vraagstukken uit de vorige oefenstof kun je gewoon weer herhalen. Vorige keer vermeldde ik dat het CDA kerstgroeten had verspreid met kerst en dat dit populistisch werd gevonden door een lezer van de Katwijksche Post.
Vraag 1
Het is nu begin februari, verzin een leuke actie voor het CDA
a. een opblaas cultuurhuis annex springkussen schaal 1:1 op het Andreasplein plaatsen
b. aanbieden dat burgers een Valentijnsgroet kunnen schrijven en die vervolgens rondbrengen
c. met de hele CDA-kieslijst alvast het trace van de Westerbaan uitgraven
d. het uitdelen van het telefoonnummer van de nummer 6 van de lijst

Het plakken van verkiezingsborden is altijd hetzelfde gedoe. Op verschillende locaties in het dorp staat een tweetal houten borden waar alle deelnemende partijen (11) hun poster kunnen plakken. Dit kan, mits iedereen zich normaal gedraagt. Zo is het verstandig/sympathiek om in de hoek van een bord te beginnen, want zo ga je het meest efficient met de ruimte om. Daarnaast zijn er ook nog steeds partijen die een idioot groot poster hebben. Ik heb hier onderzoek naar gedaan, hetgeen geleid heeft tot de 1e wet van Binnendijk op de verkiezingsposters: 'Hoe linkser de partij, hoe groter de poster'.
Vraag 2
Indachtig het bovenstaande, hoe beoordeelt u het onderstaande verkiezingsbord?
 
 
 a. D'66 is een linkse partij, Jezus Leeft! zijn keurige mensen, bij Hart voor Katwijk zijn ze raar
b. Jezus leeft! zijn keurige mensen,bij Hart voor Katwijk zijn ze raar, D'66 is een linkse partij
c. Bij Hart voor Katwijk zijn ze raar, D'66 is een linkse partij, Jezus Leeft! zijn keurige mensen
d. Wie houdt er nu weer z'n dikke vingers voor de camera?

De bovenstaande foto is een weergave van 1 bord op die locatie, op het andere bord zitten ook al 2 of 3 posters van Hart voor Katwijk. Ik vind dat raar, maar de familie vG is ervaren. Zij zijn tenslotte ook de bedenkers van de VVD-stunt van de vorige verkiezingen: ieder huishouden 1000 euro. Dit is niet zo maar een foutje of normaal a-sociaal gedrag, hier is over nagedacht.

Vraag 3
Wat is de gedachte van hart voor Katwijk achter veel posters centraal op de borden plaatsen?
a. deze manier van plakken trekt publiciteit. Over een aantal weken komt de echte poster en die plakken we dan over alle andere posters heen.
b. andere partijen zijn gedwongen om over onze poster heen te plakken. Die kunnen we dan mooi beschuldigen van onsportief gedrag.
c. idem als b, maar dan beschuldigen we ook het college die ons inperkt om ons kenbaar aan de kiezer te maken (te weinig bordruimte om 6 posters op elk bord te plakken)
d. Hart voor Katwijk plakt graag

In de maanden voor de verkiezingen houdt de gemeenteraad zich behalve met belangrijke zaken ook bezig met allerlei trivia. Voor de verkiezingen is er namelijk geen onderscheid belangrijk/onbelangrijk. Alles is belangrijk!! Als je verkiezingen wil winnen moet je zorgen dat je zoveel mogelijk aandacht krijgt, het onderwerp doet er niet toe.
Vraag 4
Aan welk onderwerp heeft de gemeenteraad in januari 2014 de meeste vergadertijd besteed?
a. de toekomstige bebouwing op het voormalig vliegveld Valkenburg
b. Rijnlandroute/N206
c. de mogelijke verplaatsing van een fietsenhandel
d. de vestiging van een surfclub in relatie met de kustverdediging

Een ander item wat de politieke gemoederen bezig kan houden is de nieuwbouw van het zwembad. Deze nieuwbouw is hard nodig en met grote meerderheid heeft de gemeenteraad hiertoe besloten. Hart voor Katwijk is tegen de nieuwbouw. De lijsttrekster heeft zelf een zwembad in haar tuin, waarom moet de gemeenschap opdraaien voor een zwembad? Zij heeft het toch ook zelf betaald?KiesKatwijk denkt dat nieuwbouw van het zwembad voor de helft goedkoper kan en verwijst dan graag naar de plannen die men in Noordwijk heeft. Nu raad ik vriend Jaap aan de plannen in Noordwijk goed te volgen, maar los daarvan: kan het goedkoper? Ja, het kan goedkoper. Als je minder eisen stelt (geen waterpolo, geen doelgroepenbad etc) dan kan het natuurlijk veel goedkoper. De meerderheid van de gemeenteraad wil dat echter niet. Zij wil een zwembad dat voldoet aan de moderne eisen en behoeften die Katwijk heeft.
Vraag 5
Verzin originele bezuinigingen waarmee KiesKatwijk kan onderbouwen dat de nieuwbouw van het zwembad fors goedkoper kan uitvallen.
a. maak het zwembad dusdanig ondiep dat wethouder Willem van Duijn overal kan staan (de zogenaamde Reusnorm)
b. maak geen toilletten (scheelt ruimte) en stimuleer zo plassen in het bad (levert warmte op, minder stookkosten)
c.onteigen het zwembad van de familie vG
d.overkap een gedeelte van de zee 

Iedere partij schrijft een soort van verkiezingsprogramma. Een soort verplichte corvee, het moet om serieus genomen te worden, maar niemand leest het. Zo heeft Jezus Leeft! een 10-tal speerpunten, naast het landelijk beginselprogramma. In de laatste staan wel de nodige bedenkelijke opmerkingen, maar ik wil hierbij vooral ingaan op de lokale punten. Zo is Jezus Leeft tegen bijna-naakt reclameposters. Ik ook, maar ik vermoed om een andere reden. Een ander speerpunt is dat zij graag een wandelpad op de nieuwe kustverdediging willen. Het Leidsch Dagblad (LD) wees er fijntjes op dat dit al vanaf de allereerste plannen opgenomen is en dus helemaal geen nieuw punt is.
Vraag 6
Hoe zou u (als goede cursist van deze blog) reageren op de opmerking van het LD als u de lijsttrekker van Jezus Leeft! zou zijn?
a. dat wist ik niet, foutje
b. ik ben blij dat het college en de gemeenteraad nu al punten van Jezus Leeft! overneemt en uitvoert
c. eerst zien, dan geloven
d. dat weet ik, maar het pad is niet lang genoeg naar onze zin

Over verkiezingsprogramma's gesproken: het verkiezingsprogramma van Hart voor Katwijk is te downloaden!  Ik ben/was daar ontzettend nieuwsgierig naar. Hart voor Katwijk is toch een beetje de partij van afgekeurde VVD-ers, zeg maar een soort kringloop-VVD, en dan is het toch spannend hoe ze zich gaan profileren ten opzichte van de VVD. Komen ze met geld voor iedere burger (en jawel!), of open deuren (sex met dieren moet zwaarder gestraft worden) of zijn er echt orginele inzichten?
Vraag 7 
Wat is origineel in het verkiezingsprogramma van Hart voor Katwijk?
a. geld van NUON-aandelen naar de burgers in de vorm van belastingverlaging
b. gratis parkeren
c. afschaffen hondenbelasting
d. in de 1e alinea wordt direct vermeld dat AvG uit de VVD is gezet

Hoe al het uitdelen van geld gefinancieerd moet worden, daarvoor moet je niet bij HvK zijn. Op dit programma kom ik binnenkort nog wel op terug.

Tot zo ver deel 2. Wordt vervolgd!



woensdag 22 januari 2014

verkiezingen winnen


Dit jaar zijn er weer verkiezingen voor de gemeenteraad. Dit is de leukste periode om een blog te schrijven, er gebeuren altijd leuke dingen. Dat is ook de reden waarom ik er ongeveer 4 jaar geleden mee begon, en nu weer een voorzichtige start mee maak. Buiten de verkiezingen gebeurt er weinig wat inspireert tot het maken van een blog, zo hebben ze bij de VVD niet elke week ruzie.
Er is wel wat veranderd sinds de vorige verkiezingen. Belangrijk is vooral dat ik bij deze verkiezingen niet op een verkiesbare plek sta, en ook geen ambitie heb voor een raadszetel.

Gezien dit gewijzigde persoonlijke belang wil ik vooral de blog richten op kennisoverdracht en de mogelijkheid voor de lezer om de kennis ook direct te toetsen aan de hand van enkele eenvoudige vraagstukken.
We richten ons op het vraagstuk: hoe win je verkiezingen? Nu zult u misschien denken: verkiezingen win je door goede daden, eerlijkheid en vooral normaal doen. Als u dit echt meent, dan is deze korte cursus niets voor u.  Voor de anderen: we gaan beginnen!!



In de verkiezingstijd is er geen ruimte voor nuance, of een uitgebreid beschouwend antwoord. De media pikt dit niet op, er is behoefte aan korte duidelijke soundbites en bij voorkeur een beetje grof. De uitspraak moet ook onderscheidend zijn van andere uitingen: dat u het ergens mee eens bent, dat is geen nieuws. Vindt een grote groep mensen iets, dan vindt u dat ook.

Vraag 1
Wat was de uitspraak van Jaap Haasnoot (KiesKatwijk) voor omroep West over de Rijnlandroute?
a. "De Rijnlandroute is een langlopende kwestie met veel technische en bestuurlijke finesses. Het zou toch wonderlijk zijn als ik die binnen korte tijd allemaal zou kunnen doorgronden".
b. "We zijn geschift"
c. "We zijn genaaid"
d. "Het college, en dan met name wethouder Udo, heeft een uitstekend resultaat bereikt"


Vraag 2
Stel (puur hypothetisch) dat 3 jaar geleden uitgebreid is onderzocht wat een tunnel kost. De tunnel blijkt voor de gemeente onbetaalbaar en dat is de reden waarom de gemeenteraad unaniem heeft geopteerd voor andere oplossingen. Op een drukbezochte wijkavond wordt aan de lijsttrekkers gevraagd  wat zij van een tunnel vinden. Wat zou u antwoorden als lijstrekker?
a. "het plaatsen van een tunnel gaat onze gemeentebegroting ver te boven. Dit zou financieel onverantwoord zijn. Wel nemen we het probleem zeer serieus en kijken naar andere mogelijkheden".
b. "we willen een brug"
c. "we willen een tunnel"
d. "we willen nog eens goed nadenken over een tunnel"

Vraag 3
Stel u heeft bij vraag 2 het antwoord c gegeven. Wie moet dit dan volgens u betalen?
a. de gemeente Katwijk, middels een (draconische) verhoging van de OZB
b. de Volksrepubliek China
c. de provincie Zuid-Holland
d. de EEG



Voor het Masterplan Katwijk aan Zee heeft de gemeenteraad besloten van het college te verlangen dat het Masterplan eerst voor inspraak aan de burgers wordt voorgelegd. De ChristenUnie vindt dit vervelend. Allemaal leuk die inspraak, maar de ChristenUnie denkt electoraal beter te scoren door nu alvast een ferm standpunt uit te dragen en af te dwingen. Maar ja, al die burgers dan die reacties hebben gegeven? wat doe je daar dan mee? alle inspraak in de prullenbak?

Vraag 4
Hoe zou u als ChristenUnie acteren op het bovenstaande?
a. Je kan in dit stadium niet de inspraak negeren, dat zou toch betrokken centrumbewoners bruskeren. Er zit niets anders op dan de inspraakreacties af te wachten.
b. Je vraagt het college binnen een dag alle inspraakreacties van commentaar te voorzien, zodat je de dag daarna met je standpunt naar buiten kunt.
c. De reacties van burgers interesseren je geen bal. Wij weten wel wat goed voor hen is en douwen in de eerstvolgende raadsvergadering onze mening er doorheen.
d. We ventileren onze mening alleen op onze site.



Tijdens de verkiezingen kun je jezelf ten opzichte van andere partijen profileren door goede ideeen of door andere partijen proberen zwart te maken. Zo was er onlangs een ingezonden brief van Anita van Ginkel (HvK) in de KP die probeerde uit te leggen waarom de burger op HvK moest stemmen en niet op dat partijtje van Jaap Haasnoot.

Vraag 5
Voor een goed idee moet je niet bij Anita zijn, dus hoe deed ze dan dat wel?
a. ze vermeldde dat Jaap een rol heeft gespeeld in haar afzetting als VVD-fractievoorzitter
b. ze schreef consequent Aap in plaats van Jaap
c. Op irrelevante momenten in de brief vermeldde ze 3x dat Jaap vroeger raadslid voor de PvdA is geweest.
d. Ze vermeldde dat Jaap zijn partij het liefst ook 'Hart voor Katwijk' had genoemd, maar dat zij hem gelukkig voor was geweest.


Een makkelijk mikpunt in verkiezingstijd is het college. Behalve dat die het veel te druk heeft om te reageren, wordt een reactie van het college al gauw gezien als in strijd met de vrijheid van meningsuiting of dat het college iemand de mond wil snoeren omdat de mening het college onwelgevallig zou zijn. Raar maar waar, het college is dus een makkelijk slachtoffer. Je zullen/kunnen zich niet makkelijk verweren. Maak daar gebruik van!!


Vraag 6
Verzin een makkelijk wapen/credo wat je gedurende de verkiezingstijd tot vervelends toe (van het college dan, de kiezers smullen er van) kunt gebruiken.
a. Vraag de declaraties op van week 11 tot en met week 19 van 2011 en gedurende de tijd dat je antwoord krijgt betwijfel je openlijk of de declaraties juist zijn gebeurd. Na het antwoord vraag je de declaraties op van week 20 tot en met 32 en begin je weer opnieuw.
b. Indien een burger/ondernemer stelt dat hij een toezegging heeft van wethouder/college, steun volop de burger/ondernemer, hoe raar het verhaal u ook voorkomt.
c. Roep minimaal wekelijks dat het college niet kan communiceren
d. Traineer elk belangrijk besluit voor de verkiezingen door te stellen dat het college weer een potje van de procedure heeft gemaakt.



Het is altijd leuk om potentiele kiezers cadeautjes of kleine hebbedingetjes te geven. Zo vind ik nog altijd leuk dat ik in het verleden op een stralende zonnige dag een ijskrabber van Gemeentebelangen heb gekregen. Bij deze verkiezingen werd het CDA populisme verweten (nu pas?) door een cadeautje.

Vraag 7
Welk cadeautje gaf het CDA?
a. een lekkere kop snert
b. een gratis bouwvergunning
c. een kerstster/groet die het CDA vervolgens zou bezorgen
d. het telefoonnummer van de nummer 3 van de CDA-lijst.



In verkiezingstijd hoor je ook wel eens wat in raadsvergaderingen dat je denkt : Huh? Hoor ik dat goed? Dat klopt toch helemaal niet met de eerdere beweringen en inzet van die partij? Om met Matthijs van Tuijl (PvdA) te spreken: dit kunt u toch niet menen? Zo is er een partij die vindt dat het college (ikv de verhoging van de 'alcoholleeftijd' naar 18 jaar) meer had moeten organiseren en regelen voor jongeren vanaf 16 jaar. Dit terwijl dezelfde partij er alles aan heeft gedaan om initiatieven van het college hiertoe van tafel te krijgen (Schuit,Scum). Maar dit alles natuurlijk voor het heilige doel: de verkiezingen. Toch nog even scoren bij de jeugd en het is de schuld van het college.

Vraag 8
Over welke partij gaat het hier?
a. VVD
b. KiesKatwijk
c. ChristenUnie
d. Gemeentebelangen


In deze tijd worden er gelukkig ook mooie, aparte gedachten geopperd. Natuurlijk niet uitgewerkt (mag straks het college doen) en de hele waarheid wordt ook niet verteld, want dan gaat de charme van de goede gedachte af. Zo heeft Jaap Haasnoot (KiesKatwijk) al geruime tijd de gedachte geponeerd om het voormalig vliegveld Valkenburg niet met woningen te bebouwen , maar om daar een zogenaamd zakenvliegveld van te maken. Behalve dat hij beweert dat alle gemeentebestuurders zich in het hele proces hebben laten neppen (ik hoef Jaap niks meer te leren) is het geen nieuw idee. Wijlen Joop van der Reijden (toenmalig burgemeester Valkenburg) heeft het al uitgebreid (2004/2005) laten onderzoeken. Om een dergelijk vliegveld rendabel te krijgen moest er elke 5 minuten een vliegtuig vertrekken vanaf Valkenburg, en nog was er geen belangstelling van de luchtvaartmaatschappijen. Bij het toenmalige vliegveld was er af en toe een vliegtuig en af en toe proefdraaien van motoren, maar om de 5 minuten een vliegtuig?? Dat vertelt Jaap natuurlijk niet aan de burgers, hij speelt vooral in op het sentiment van woningbouw.






Vraag 9
Noem een ander idee van KiesKatwijk.
a. Ieder huishouden in Katwijk krijgt 1000 euro
b. 1-richtingverkeer in doodlopende straten
c. 1-richtingverkeer op de Boulevard
d. alle vrouwen in Katwijk aan Zee verplicht in klederdracht (goed voor toerisme!)


Er doen deze keer een heel aantal nieuwe partijen mee aan de verkiezingen: D'66, Hart voor Katwijk, KiesKatwijk, OPA en natuurlijk Jezus Leeft!. Als je alle prognoses van alle partijen optelt, dan komt Katwijk echt tekort aan de huidige 33 zetels, maar we zullen zien. Bij veel partijen is duidelijk waar ze voor staan en welk gat in de markt ze willen gaan bedienen : D'66 (duurzaamheid), Hart voor Katwijk (familie van Ginkel), KiesKatwijk (algehele onvrede), Jezus Leeft! (Jezus!), maar wat zou OPA willen?


Vraag 10
Verzin een standpunt voor OPA
a.  Ieder huishouden een gratis scootmobiel
b.  Discriminatie van ouderen (' bejaarden stinken' ) hard aanpakken
c.  De begroting in 'grote letter' uitgeven
d. " we komen niet alleen voor een opa op, maar ook voor een oma. We zijn geen SGP!"


Ik hoop dat u er iets van heeft opgestoken. Wordt vervolgd, want de campagne gaat door!!