dinsdag 12 februari 2013

oase van bestuurlijke rust

Eind 2012 gebeurde er van alles bij de buurgemeenten van Katwijk. In Oegstgeest en Wassenaar vielen de colleges, in Noordwijk was het even flink spannend. Katwijk bleef zoals gebruikelijk de oase van bestuurlijke rust.

Begin 2013 is het gedaan met deze rust. Er is een nieuw vergadermodel in Katwijk ingevoerd en de eerste 2 raadsvergaderingen leverde de verwachte reuring op. De directeur van een plaatselijk zalencentrum gaf een cursus integriteit voor beginners, een wethouder liep boos een vergadering uit, het eerste handgeschreven amendement werd ingediend en er werd op een ontspannen wijze voldoende draagvlak gevonden voor een takendiscussie.

Vergadering 3, aanstaande donderdag belooft ook een topper te worden. Helaas zullen naar alle waarschijnlijkheid belangrijke onderwerpen als de kustverdediging, Katwijk in de Kern, de Brouwerstraat niet de aandacht krijgen die ze verdienen. De lokale vvd trekt momenteel alle aandacht naar zich toe doordat de fractievoorzitter afgelopen donderdag haar conge heeft gekregen van fractie en bestuur. Die aandacht wordt ten volle uitgenut (respect!) doordat er om de dag iets nieuwswaardig gebeurt.

Allereerst D-day. Ongeveer 9 uur 's avonds begint het rond te suizen: Anita van Ginkel is exit bij de vvd. Een volslagen verrassing voor mij. Nu was wel bekend dat men niet gezamenlijk liederen bij een kampvuur zong, maar dit? Ik wilde natuurlijk gelijk weten: waarom? Dat was lastig, want de vvd-top hulde zich in het persbericht in stilte ('onherstelbare vertrouwensbreuk'), er stond zelfs in dat men onbereikbaar was voor commentaar.  Nu kan "geen woorden, maar daden" in de voetbalwereld goed werken, in het handelen van een politieke crisis zijn daar nog weinig geslaagde voorbeelden van. 

Zaterdagmorgen is er bij RTV-Katwijk een radio-interview met Henk van Ginkel over de crisis in de vvd . Pardon, Wie?? Henk is de man van Anita, de meer dan fanatieke volger van zijn vrouw, maar geen enkele functie binnen de vvd. Nu schijnt het in de huidige mediawereld gebruikelijk te zijn om allerlei randfiguren te interviewen. Zo staat er morgen in het LD een interview met de oude buurvrouw van Anita uit Muiden, in de KP van donderdag een interview met een nichtje uit Oostmarssum en zaterdagmorgen in de studio van RTV-Katwijk Tinus Tulp.
Het moet gezegd worden, ik vond de verdediging van Henk strak uitgevoerd. Ondanks het te veel gebruiken van de woorden 'coupe' en 'koninklijke weg' , was het duidelijk waar de verbazing en verontwaardiging zit. Het is daarbij ook zonder meer waar dat Anita ontzettend veel tijd stopt in het raadswerk. Als je passie op deze wijze gekraakt wordt, dan doet dat heel erg zeer. Gecombineerd met het stilzwijgen van de vvd-top, m.i. zonder meer een duidelijk verhaal van Henk. Een smet vond ik wel dat hij tussendoor nog even (dwangmatig) moest melden dat hij mij een slechte wethouder vindt. Nu vind ik dat ook, dus daar heb ik geen problemen mee. Maar ik heb toch helemaal niets met dit gedoe te maken! ik ben geen lid van de vvd, heb niet de ambitie om lid te worden: laat mij er toch buiten!

Gisteren (maandag) eindelijk een verklaring van de vvd-top. Op zich een duidelijke, heldere verklaring waarin duidelijk wordt waarom men tot de beslissing is gekomen. Helder dat er al een uitgebreide voorgeschiedenis aan vooraf was gegaan en dat de koek echt op was. Toch zou ik zeggen, dat het bij de volgende keer vertstandiger is om deze verklaring gelijk af te geven en niet een paar dagen te wachten.
's avonds was er weer een uitzending van RTV-Katwijk met weer Henk en nu ook met de nieuwe leider, Toon Stegmann. Zij hielden beiden een goed verhaal.
Aanstaande donderdag zullen beide kampen een verklaring afleggen in de gemeenteraadsvergadering. Anita moet dat dan zelf doen.

Ik hoop dat daarna weer enige rust weerkeert. Natuurlijk is dit slecht voor de lokale vvd, maar het heeft ook uitstraling op de gehele gemeentepolitiek. En dat juist in een tijd waar elke partij nieuwe kandidaten probeert te werven.
  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten