dinsdag 26 februari 2013

Hoe win je een kroegquiz?

Een keer in de maand is er in cafe Boeien (vh De Albatros) een quiz voor teams, maximaal 5 personen per team. De quiz bestaat uit 6 ronden, 10 vragen per ronde, een punt per goed antwoord. Elke ronde gaat over een verschillende categorie, in elke quiz is er in ieder geval een categorie 'actueel' en een categorie 'muziek'. Voordat de quiz begint mag het team aangeven op welke categorie de 'joker' ingezet wordt, voor die categorie ontvang je dan dubbele punten voor een goed antwoord.

Afgelopen donderdag was er weer een quizavond en uiteraard werd die weer gewonnen door ons team, Het Schaduwkabinet. Wel een beetje magere score, 54 van de maximale 70, slechts 1 punt voorsprong. Om de tegenstand in theorie toch wat te vergroten, hierbij wat (legale) tips om te kunnen winnen.



Het team
Je hebt vooral goede algemene kennis nodig in je team. Zorg daarbij wel voor een goede mix.  Een type 'vat nutteloze kennis' is altijd prettig omdat er vaak allerlei (nutteloze) trivia gevraagd wordt. Aangezien muziek een vast onderdeel is, is een muziekspecialist onmisbaar wil je als team winnen. Zeker ook omdat 'de topteams' veelal de joker op dit onderdeel inzetten.

Stel geen vrouwen in je team op
De titel van deze tip ziet er vrouwonvriendelijk uit, maar ik heb het echt goed met ze voor. Vrouwen zijn ongeschikt voor het kroegquizen. Ze komen puur voor de gezelligheid, lekker met elkaar kletsen. De gevraagde nutteloze kennis weten ze niet of hebben ze niet onthouden. Muziekkennis beperkt zich tot Jan Smit, Gordon en "hoe heet ie knappe man ook al weer". Wel sterk in soaps en reclame, maar die categorieen zijn er gelukkig zelden. Een nadeel is ook dat er geen vrouw in haar eentje tussen de mannen in een team gaat zitten. Als je je principes verlaat (geen lid, geen lid) dan heb je dus gelijk 2 of meer in je team. Als dat zo is, probeer er dan nog een gezellige avond van te maken en richt je op betere tijden.

Denk simpel
Dat moet kunnen denkt u, maar de verleiding is vaak groot om te gaan nadenken terwijl dat niet de bedoeling is. Het gaat om een quiz in een kroeg, je moet dus ook nog mee kunnen komen met 5 Brugse Zotte achter je kiezen. In de laatste quiz bijvoorbeeld de vraag: vorige maand werd er door 37 vissers deelgenomen aan het NK ijsschotsvissen in de Noordoostpolder. Hoeveel kg vis werd er gevangen? Niet nadenken!! direct 0 invullen (en dat is goed). Een vrouw heeft het met 'simpel denken' ook lastig. Ze denkt al gauw, een man zal toch niet de hele dag in de kou op het ijs zitten en dan niks vangen. Fout! dat doen ze dus wel!
Er is een lid van ons team geweest die bij de een muziekronde dacht dat op elke vraag het antwoord 'David Bowie' was. Dan sla je te ver door in 'simpel denken'. Nadat dit een structureel probleem bleek te zijn, is hij geen lid meer van het team en een kroeg begonnen.

Zeg fout voor
Echt hard een fout antwoord roepen, dat wordt altijd als een grap beschouwd. Maar iets te hard gefluisterd kan een naburige team op de juiste foute gedachten brengen. Is het antwoord bijv. 6 , zeg dan iets te hard 7 en schrijf uiteraard 6 op. 
Met hard roepen heb ik nog eens wat leuks meegemaakt. Er was een quiz waarbij de vraag was: noem de 4 wethouders van het Katwijkse college. Er riep toen iemand hard: "Hoe heet ie klootzak uit Rijnsburg ook al weer?". Nu kunt u mij proberen te troosten door te stellen dat mijn collega Gerard Mostert ook in Rijnsburg woont. Ik kan u echter verzekeren dat er niet op hem gedoeld werd.

Op donderdag 21 maart is er weer een quiz in cafe Boeien (vanaf ongeveer half 9).


Geen opmerkingen:

Een reactie posten